Az orosz-ukrán háború egyre csak fokozódik. Mi most a legsürgetőbb feladat a béke mielőbbi megteremtése érdekében?

Hirdetés

– Sajnos még mindig túl sokan beszélnek a háború folytatásáról, és nagyon kevesen a békéről. Rendkívül veszélyes például Ylva Johansson brüsszeli belügyi biztos nyilatkozata, aki szerint a válságnak akkor lesz vége, ha Oroszország elveszíti a háborút.

Vagyis a békét egy katonai eredményhez köti, amelyről nem tudjuk, hogy mikor jön el, ha lesz ilyen egyáltalán.

Tehát a brüsszeli álláspont egy háborúpárti álláspont, amely a háború és a szenvedés elhúzódásához vezet, ezzel szemben a magyar kormány azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akar.

Magyarország energiaellátása biztonságban van? Fel vagyunk készülve a téli időszakra?

– Határozottan kijelenthetjük, hogy

Magyarországon lesz elegendő gáz a hideg hónapok alatt is, nálunk nem fordulhat elő, hogy a családok nem tudnak fűteni, és az sem, hogy munkahelyek kerülnek veszélybe a gázhiány miatt.

Van hosszútávú megállapodásunk Oroszországgal, ez az energiabiztonságunk alapja, a gáz akadálytalanul érkezik a Török Áramlaton keresztül déli irányból Magyarországra. Sokat támadtak minket, amikor részt vettünk a vezeték építésében, de megépítettük, és ma már ez az egyetlen vezeték, amely százszázalékos kapacitással és zavartalanul hozza az orosz gázt Európába.

A tározóink fogyasztásarányos töltöttsége 50 százalék, vagyis újabb szállítások nélkül is hat hónapra elegendő gáz áll rendelkezésre, de a szállítás továbbra is folyamatos.

Az uniós átlag a tározókat illetően 27 százalék, tehát mi óriási előnyben vagyunk. A német kancellár azt nyilatkozta, hogy „valószínűleg„ átvészelik a telet. Orbán Viktor meg azt mondta, hogy nálunk nem lesz semmi gond. A különbség világos.

A baloldal szerint a gáztárolók megvásárlása pénzkidobás volt, és azt mondták, hogy feljelentést tesznek a visszavásárlásuk miatt. Hogyan értékelhető a magyar baloldali politikusok szankciópárti hozzáállása?

– Valóban, ez egy olyan fontos kérdés, amiről kevés szó esik. Amikor a tárolókat visszavásároltuk, a magyar baloldal folyamatosan támadott bennünket. Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció politikusa még 2016-ban azt mondta, hogy „az elmúlt évek egyik legnagyobb pénzkidobása volt a gáztárolók megvásárlása”, a Gyurcsány-párt még feljelentést is tett. Tóth Bertalan MSZP-elnök pedig az állította, hogy „értelmetlenül költöttük a pénzt vasak, vezetékek és csövek megvásárlására„. Ezek a vasak, vezetékek és csövek jelentik most az ország biztonságát.

Akkor is felelőtlenül és a magyar érdekekkel ellentétesen beszéltek és cselekedtek, és most is így tesznek a szankciókkal kapcsolatban.

A baloldal sajnos háború- és szankciópárti. Kiváló példa a Gyurcsány-féle árnyék-külügyminiszter, Rónai Sándor, aki azt akarja, hogy Magyarország szállítson fegyvereket a háborúba, pedig tudjuk, hogy aki ezt teszi, már fél lábbal a háborúban van. Azt is nyilatkozta, hogy a szankciók jók és működnek, illetve arról is beszélt, hogy leállítaná a paksi atomerőmű bővítési folyamatát. Ebből is látszik, hogy a baloldal képes lenne lerombolni az ország fizikai és energetikai biztonságát is.

A teljes interjú elolvasható az Origo oldalán, IDE kattintva!

Korábban írtuk