A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a családbarát munkahelyek, s az atipikus foglalkoztatási formák – közte a részmunkaidő és a távmunka lehetőségének erősítése – segíthetik a demográfiai helyzet javulását, a gyermekvállalási kedv növekedését.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a migrációs helyzet felszínre hozta Európa sokszínű problémáinak egyikét, a demográfiai válságot.  Magyarország is ezzel küzd, évente 30-40 ezer fővel csökken lakosainak száma. A KDNP-s politikus az okok között említette a nyugati kultúra megváltozását, demográfiai hiány e kultúra országaiban van.

Tény az is, hogy a család, a gyermekvállalás háttérbe szorult, erősödtek az individualizmus szempontjai és ebben gazdasági tényezők is közrejátszanak – tette hozzá.

Harrach Péter rámutatott: a helyzet javításának egyik eszköze a családpolitika, a gyermekvállalási kedvet azonban ez sem tudja pótolni.

A kormányzati intézkedéseket felidézve első helyen az otthonteremtés támogatását a CSOK-ot jelölte meg. A politikus szerint ugyanakkor önkormányzati bérlakásépítésre is szükség lenne. Kitért az adókedvezmények kiterjesztésére is, amelyek a kétgyermekes családoknál nőttek. Közvetett támogatásként említette a rezsicsökkentést, az élelmiszerek áfájának csökkentését, a bérek emelését.

A problémák között jelölte meg még a házasságkötés, az első gyermek vállalásának kitolódását, az első gyermek jelentős részét 30 év felett szülik az anyák, és a második sokszor nem is születik meg. Probléma az is, hogy a legnépesebb korosztály úgy érte el a szülőképes kort, hogy a várt születésszám közben elmaradt. Megérne egy kutatást, mi az oka, és bizonyos feltételekkel felkelthető-e a gyermekvállalási szándék – jegyezte meg.

A munka és a család összeegyeztetése terén is van még tennivaló – közölte Harrach Péter. Családbarát munkahelyekre, atipikus foglalkoztatásra – közte a részmunkaidős foglalkoztatásra, a távmunka lehetőségének megteremtésére – van szükség – sorolta. Rámutatott: a főállású anyaság igényét is sokan megfogalmazták. Szerinte megérdemlik azok, akik több gyermeket vállalnak, hogy számukra egyfajta életpályát biztosítsanak – vélte.

A gyermeknevelés nyugdíjrendszerben való érvényesítésére is van igény – rögzítette Harrach Péter. Kiemelte: a demográfiai helyzet javítása első számú nemzeti sorskérdés.

Arról, hogy az Együtt kifütyülné a héten Budapestre látogató Vlagyimir Putyint, azt mondta: ízléstelennek tartja, de vélemény- és szólásszabadság van Magyarországon.

Majtényi László államfői jelölését úgy értékelte: megvan a saját jelöltjük. Áder János jól bevált köztársasági elnöknek is, s az országnak is fontos lenne, hogy egy megbízható, korrekt, a hivatalát jól betöltő államfője legyen a következő ciklusban is. Természetes, hogy más pártoknak is vannak jelöltjeik, de náluk sokkal alkalmasabbnak tartja Áder Jánost – közölte a KDNP frakcióvezetője.

MTI