Leninhullás és hiperinfláció
Ezt a riportot nem lehet megírni, tűnődik Sánta Ferenc hőse a Húsz órában. Ez jut eszembe, amikor Csapnál – immáron hazafelé – átlépjük az ukrán–magyar határt. Nem lehet megírni ezt a riportot, ha azért mentünk, hogy Ukrajnáról írjunk. Meg lehet írni azonban, ha Kárpátalját visszük haza a jegyzeteinkben. Helyszíni riport.

Keleten a helyzet rosszabbodik
A kárpátaljai magyarok körében a januárban bevezetett általános mozgósítás és az állítólagos határlezárások híre borzolja a kedélyeket. A helyzet drámai: az elmúlt két hétben többen menekültek el Ukrajnából, mint az azt megelőző egy évben összesen. Kárpátalján hosszú távon jelentős mértékben csökkenhet a magyarság lélekszáma.

Jó reggelt, Magyarország!
Orbán Viktor múlt pénteki évértékelőjének teljes szövege

Pillanatnyi mosolyszünet
Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol s issza borát…, de két nézőpont, kétféle szerepfelfogás szerint. Ezért időnként nem értjük meg egymást. Például most sem.

Emberközpontú gazdaság
Egyre nagyobb érdeklődés kíséri azokat a konferenciákat és egyetemi kurzusokat, amelyek keresztény válaszokat is megfogalmaznak napjaink válságjelenségeire. Dr. Baritz Sarolta Laura Domonkos-rendi szerzetessel és Fóris Ferenccel, aki a középiskolásoknak szóló emberközpontú közgazdasági oktatás megszervezésének projektfelelőse, e jelenség hátteréről beszélgettünk.

A háromszög közepén
A magyar diplomácia nagy fokozatra kapcsolt. Az elmúlt két hónap során három magas rangú delegáció is tiszteletét tette Budapesten. A sort Angela Merkel nyitotta, akit Vlagyimir Putyin, majd Ahmet Davutoglu követett. Noha az ellenzék farkast kiált, a magyar külpolitikai irány hűen követi a nemzetközi trendeket.

Magyar rejtély lappang Ecuadorban
A nemzetközi média 1969‑ben hírt adott arról, hogy egy magyar származású kutató, Móricz János az ecuadori őserdőben a föld alatt egy letűnt ősi civilizáció eddig feltáratlan nyomaira bukkant. Az ügy felkeltette többek között Erich von Däniken érdeklődését is, aki Az Istenek aranya című könyvében jelentette meg a történetet, hamisan. De ki is volt ez a magyar származású kutató, akinek a nevét nem hogy a magyar történelemkönyvek nem említik, de nemzetközi szinten is hallgatnak az munkásságáról? Erről beszélt a Demokratának Varga Zoltán geológus, a Móricz János Kulturális Egyesület elnöke.

Brókerbotrány kérdőjelekkel
Kilencvenezer ügyfél 100 milliárd forintját csalták el a Buda-Cash Brókerházhoz tartozó pénzintézeteknél. A felügyelet szerint az ügyfelek pénzét 10-15 éve megcsapolták a szolgáltatónál, aminek a nyomait kettős könyveléssel tüntették el. A hiány mértéke azért is mellbevágó, mert sem a könyvvizsgálók, sem a 2010-es PSZÁF-ellenőrzés nem érzékelt semmit a szabálytalanságokból.

„Mit tehetek én?”
Orbán Viktor miniszterelnök szerint mások kritikája helyett mindenkinek ott kellene tennie a magyar fociért, ahol és amennyit tud.

Bordó bársony
Akármilyen fura, de a nyolcadik kerületben is laknak emberek, akik a pénztárcájuk vastagságától függetlenül ugyanúgy vágynak a kultúrára – véli a Józsefvárosban nemrég otthonra talált Turay Ida Színház alapítója. Darvasi Ilona tizenöt év és több mint százharminc bemutató után is hisz abban, hogy a közönségnek és nem a szakmának kell játszani.

A derű festője
Csók István – A derűs élet festője címmel új kiállítás nyílt a Várkert Bazár Testőr Palotájában a festőművész születésének 150. évfordulóján. A XX. század egyik meghatározó magyar festője kivételesen gazdag életművet hagyott hátra, amelynek minden elemét áthatja az életöröm, életigenlés, annak ellenére, hogy a kor, amelyben élt és alkotott, sokszor nélkülözte mindezt.

Japán mitológia – magyar valóság
Az utóbbi években egyértelműen kiderült, hogy a hazai filmgyártás fő erősségét az abszurd vígjátékok jelentik: az Isteni műszak, az Utóélet, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan után a Liza, a rókatündér szintén élettel teli és meglepően vicces lett, a hazai közegben példátlanul egyedi és karakteres látványvilággal.