Fotó: youtube.com (képernyőfotó)

Kétségkívül a DK a legerősebb baloldali párt Magyarországon. Erejük tudatában követelnek maguknak vezető pozíciót a baloldali összefogáson belül és azon kívül is. Az árnyékkormány létrehozása – bármennyire is komikusnak ható jelenségről is van szó – ugyancsak azt az üzenetet közvetíti a választók felé, hogy a Gyurcsány–Dobrev vezette párt önállóan is kormányképes erő, nincs szükségük a féltucatnyi törpepárt támogatására. A közvélemény-kutatások számai pedig visszaigazolják a DK önbizalmát, a Gyurcsány-párt ha csekély mértékben is, de folyamatos emelkedésben van, időről időre képes növelni választói bázisát. A gyarapodás pedig ellenzéki szövetségesei rovására történik meg.

Hirdetés

Az IDEA Intézet a biztos pártválasztók körében 20 százaléka mérte DK-t, a Nézőpont Intézet ezzel szemben mindössze 9 százalékra. Sokan úgy vélik, a kettő között, 12 és 15 százalék környékén állhat a Gyurcsány-párt támogatottsága. Ez talán kevésnek tűnik, azonban összemérve a Párbeszéd 0 százalékával vagy a Momentum 4 százalékával, máris nevezhető impozánsnak. Tulajdonképpen a DK az egyetlen baloldali párt, amely biztosan bejutna egy most vasárnap rendezendő országgyűlési választáson a parlamentbe.

A DK ereje pedig nemcsak a baloldali érzelmű választók számára meggyőző, hanem az egzisztenciájukért aggódó ellenzéki politikusok is a DK-ban látják a politikai túlélésük zálogát. A Jobbik és az MSZP szavazóinak nagy része az elmúlt évek alatt átszivárgott a DK-hoz, illetve olyan országosan ismert politikusok, mint Trippon Norbert fővárosi MSZP-s politikus, Kiss László III. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármesterek egyik napról a másikra álltak be Gyurcsány Ferenc mögé. A DK elnöke ekkoriban elárulta a sajtónak, tudomása van arról, hogy legalább három MSZP-s vidéki alapszervezet tervezi, hogy csatlakozik a DK-hoz.

Az „idei év nagy bejelentése” versenyben pedig fej-fej mellett halad egymással Molnár Gyula és Déri Tibor dékásodásának a felszínre kerülése.

Korábban írtuk

Molnár Gyula egy valódi MSZP-s nagyágyú, a szocialisták országgyűlési képviselője volt több cikluson át, a XI. kerületben kétszer is újraválasztották polgármesterként (volt) pártja színeiben, illetve két éven keresztül az MSZP elnöke is volt.

Molnár DK-hoz való átállásánál talán csak Déri Tibor bejelentése okozott nagyobb meglepetést. Déri pártja, a Momentum ugyanis sokáig XXI. századi pártként definiálta magát, amely a Fideszt és a DK-t egyaránt elutasítja. A párt meghatározó politikusai pedig sokáig a baloldali ellenzék összegyurcsányozódásától óvták magukat.

Néhány héttel ezelőtt Déri Tibor azonban bejelentette, hogy nem kívánja megméretni magát Újpesten a 2024-es önkormányzati választásokon, majd ezt követően közölte, hogy belép a DK-frakcióba.

A kerületi vezetés munkájára és belső életére rálátó forrásunk szerint Déri a kezdetektől egy úgynevezett konszenzusos jelölt volt. A két választási kudarcot elszenvedő Trippon Norbert nem akart egy újabb zakót megkockáztatni 2019-ben, ezért az akkor még momentumos Déri Tibort engedte maga elé, akinek nullához közelitő újpesti beágyazódottsága megnyugtató volt Tripponék számára a jelölt kézben tarthatóságának szempontjából.

Déri Tibor meg is nyerte a kerületet, Trippon pedig az alakuló ülésen bejelentette, hogy megválik MSZP-s párttisztségeitől és átáll a DK-ba. Mindezzel együtt is a pénzügy, projektkoordináció, költségvetés, vagyis szinte minden szál Tripponnál, illetve a DK-s alpolgármesternél, Bedő Katánál futott össze. Újpesten az árnyékkormány valósággá vált, Újpest irányítása ténylegesen a DK befolyása alá került. Forrásaink szerint a sikerben oroszlánrésze volt a kerület országgyűlési képviselőjének, Varju Lászlónak.

Déri megbízatása azonban hamarosan lejár. Trippon Norbert és a DK pedig úgy kalkulál, hogy 2024-ben jó eséllyel megnyerhetik a polgármesterválasztást. Déri pedig egy biztos egzisztenciát ígérő ajánlattal vigasztalódhat, talán jól kereső tanácsadóként vagy háttéremberként ott maradhat a kerületi vezetés környékén. A feltételezéseket erősíti, hogy nemrég Gyurcsány Ferenc a Partizánban beszélt arról, hogy Trippon Norbert azért mondott le a DK fővárosi elnökségéről, hogy teljes mértékben Újpestre koncentrálhasson.

A kör ezzel bezárulni látszik. Újpest egyébként is sokkal inkább húz a régi baloldalhoz, mint a lila színbe öltöző liberálisokhoz, a váltás így Déri szempontjából is teljes mértékig érthető.

Az izgalmas kérdés ezek után inkább az, hogy ki lesz a következő? Hol sikerül legközelebb átvennie az irányítást a DK-nak? Mert kétségeink ne legyenek, a Gyurcsány-párt célja a következő években, hogy maga alá gyűrje az ellenzéki vetélytársait.