Hatalmi arroganciája, kompromisszum nélküli politikája és mérhetetlen pénzéhsége miatt a Fidesz feláldozta Magyarországot – reagált a Jobbik szerdán az Európai Parlament (EP) döntésére, miszerint megindulhat az eljárás Magyarországgal szemben az uniós alapszerződés hetedik cikke alapján.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A Jobbik hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök veszített, s ez az EP-szavazás óta tényként jelenthető ki. A döntés súlyát tovább növeli, hogy a Fidesz pártcsaládjából, az Európai Néppártból, sőt Orbán Viktor „közvetlen barátai és szövetségesei” közül is többen támogatták a javaslatot – tették hozzá.

Mint írták, a Sargentini-jelentés – hibáival együtt – nem a bevándorlásról, nem Sorosról, nem a határkerítésről szólt, hanem a magyar jogállamiságról és demokráciáról. 

„Mérhetetlen szégyen a Fidesz-kormányra nézve, hogy ilyen elmarasztalás még nem fordult elő az Európai Unió történelme során egyik országgal szemben sem. Orbán Viktor hatalmi tébolya kellett ahhoz, hogy Magyarország ellen elsőként megindítsák” ezt az eljárást – fogalmaztak a közleményben.