A Jobbik Fidesz-székház elé szervezett tüntetésén nagyjából ezerötszáz-kétezren vettek részt. A felszólalók – köztük Vona Gábor, a párt elnöke és Puzsér Róbert, a Magyar Nemzet publicistája – mind a pártokon átívelő összefogás fontosságát hangsúlyozták.

Fotó: MTI, Balogh Zoltán


Fotó: MTI, Balogh Zoltán

Az párezer résztvevő szinte mindegyike a Jobbik szimpatizánsa volt. Feltűnt azonban egy-egy momentumos és párbeszédes, illetve uniós zászló is. Megjelent a megmozduláson még az a maroknyi, ám rendkívül hangos csoport is, amely a kisebb kormányellenes demonstrációk állandó résztvevője.

Az összhang így sem volt teljes, amikor Puzsér Róbert lépett a színpadra, valaki bekiabált a tömegből: „Hát minden hülyét meghívnak?”.

Egy Jobbik-szimpatizánst ugyanakkor megkérdeztünk, nem érzi-e szürreálisnak a nem kifejezetten jobboldali publicista szerepeltetését, amire azt válaszolta, egyáltalán nem, sőt, örül a sokszínűségnek. Visszakérdeztünk, hogy akkor is ilyen lelkesen tapsolna-e, ha holnap Gyurcsány Ferenc lépne Vona Gábor mellé a porondra, amire azt felelte, hogy természetesen, ha a célja neki is Orbán Viktor és kormánya „eltakarítása” lenne.

Több demonstráló is hasonlóan gondolhatta, amit meglehetősen alpári módon tudattak: amikor Vona Gábor arról beszélt, Orbán Viktor éjszaka belopózik az emberek kertjébe, hogy ellopja a szabadságukat, egy hangadó beüvöltötte, hogy a „vériben van”. A tüntetők lelkesedése nem tartott sokáig, mire a pártelnök befejezte beszédét, az egybegyűltek egy része el is indult haza.

(demokrata.hu)