Fotó: MTI/Kovács Attila
Hirdetés

Az így keletkező 57 milliárd 561 millió 207 ezer forintos hiányt a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 16 milliárd 582 millió 836 ezer forintból, belföldi értékpapírok 17 milliárd 411 millió 287 ezer forintos bevételeiből, valamint bankbetétek – 30 milliárd 434 millió 494 ezer forint – bevételeiből finanszírozzák.

Ugyanakkor hiteltörlesztésre 6 milliárd 94 millió 36 ezer forintot, míg 773 millió 374 ezer forintot belföldi finanszírozás kiadásaira fordít a fővárosi önkormányzat.

A közgyűlés 17 igen szavazattal, 11 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a jövő évi büdzsét.

Az elfogadott javaslat szerint a jövő év alapproblémáit a növekvő kormányzati elvonások (a szolidaritási hozzájárulás 58 százalékos emelése), a magas energiaárak, az élelmiszerárak növekedése, egyéb nyersanyagárak emelkedése, a monetáris politika következményei és az infláció miatti bérnyomás okozzák. „Ezek közül a kormányzati elvonások növekedése továbbra is a fentiekben jelzett rossz kormányzati politika leképeződését mutatja, amelynek megoldása politikai akarat kérdése” – írták.

Korábban írtuk

Kiemelték, az energiaárak jelentik a legnagyobb kiszámíthatatlansági tényezőt 2023-ban is.

A lakosok által használt és a közösségek erősítése szempontjából fontos intézményeket nem zárnak be csak azért, hogy a teljes energiamixhez képest minimális megtakarítást érjenek el, ezért a legnehezebb hónapokban sem zárnak be szociális intézményeket, sem kulturális tereket, köztük színházakat.

„Az energiaárak miatti többletköltségek jelen állás szerint kifizethetetlenek és tervezhetetlenek” – mutattak rá.

A javaslathoz készült előzetes hatásvizsgálat szerint a jövő év is kritikusan nehéz évnek ígérkezik, de a közfeladatok elláthatók, a közszolgáltatások működtethetők. Ugyanakkor – mint írták – a költségvetési javaslat kockázatokat is tartalmaz, és ezek kezelésére készülve számítanak a kormányzat önkormányzati politikájának megváltozására, illetve – a kompenzáció elmaradása esetén – a költségvetés 2023 május végi felülvizsgálatára.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a költségvetési javaslat vitájában kijelentette: jogszerű, de tartalmilag kockázatos a jövő évi költségvetés, amely „nem áll stabil lábakon”.

Nem is kicsi kockázatok vannak, de nagyon más lehetőség nincs, mint elindulni az úton, mert ha nincs költségvetés, akkor elveszítjük azt a lehetőséget, hogy valamelyest menedzseljük a folyamatot – mondta, megjegyezve, nem tudni, meddig jutnak el.

Kiss Ambrus közölte azt is, 2023-ban új beruházást nem indítanak, amit lehet átcsúsztatnak 2024-re, így a Városháza park parkosítási szakaszát is.

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, aki az igen gombot nyomja a javaslatra, az nyilván nem jó szívvel teszi, mint ahogy ő sem. Senki nem mondta, hogy ez a költségvetés örömteli dolog, de legalább ebben a borzasztó bizonytalan helyzetben a kezünkben van a kormány és próbálunk navigálni – fogalmazott.

A főpolgármester szerint az, hogy a Fidesz-KDNP egyetlen módosító javaslatot sem nyújtott be, azt bizonyítja, hogy sokkal jobb javaslatot nem lehet benyújtani.

Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) azt mondta, egyetért Kiss Ambrussal, hogy a költségvetés jogszerű, mert – mint fogalmazott – „a papír mindent elbír”, ugyanakkor a büdzsé tartalmilag súlyos problémákat vet fel. Szerinte 120 milliárd forint hiányzik a költségvetésből, a főváros vagy évközben megy csődbe, vagy közszolgáltatási feladatait lesz kénytelen csökkenteni, és mindezek alapján ez a költségvetés vállalhatatlan.

A főváros „teljes mértékig kiszáradt”, a tartalékok elfogytak és most egy negyedévre szóló költségvetés van a testület előtt – jelentette ki, majd úgy folytatta: a főváros betervez olyan bevételeket, amelyeknek nincs alapjuk és arra számít, hogy valahonnan jön majd segítség.

Élő Norbert (DK) azt közölte: pártja szerint a főváros mozgástere mára szinte teljesen elfogyott, a város a jövő évi költségvetésben a gazdasági túlélésért fog küzdeni. A DK fővárosi frakciója ezért csak és kizárólag Karácsony Gergely kifejezett kérésére szavazza meg a költségvetést. „Bár nem értünk egyet ezzel a költségvetéssel, a fővárost irányító ellenzéki koalíció vezető erejeként a képviselőink nem kívánják megnehezíteni Budapest főpolgármesterének válságkezelő munkáját, sem a város egyéb ügyeinek intézését” – mondta.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt közölte, azért nem nyújtottak be módosító javaslatot, mert koncepcionálisan nem értenek egyet az eljárással és a városvezetés hozzáállásával.

A kormánypárti politikus Élő Norbert szavaira reagálva azt mondta, érdekes helyzetnek a tanúi, hiszen az egyik koalíciós partner nem tud odaállni jó szívvel az előterjesztés mellé. Ez azért aggasztó, mert azt érzékelik, hogy van egyfajta nyomás – most már tudni melyik frakció részéről -, hogy „egyfajta tervezett csőd legyen jövő szeptember környékére” – mutatott rá.

Wintermantel Zsolt azt mondta, a DK rögtön meg is nevezte a felelőst, és talán itt nyer értelmet Gyurcsány Ferenc DK-elnök azon kijelentése, hogy nem magától értetődő részükről Karácsony Gergely támogatása a következő főpolgármester-választáson.

A költségvetés elfogadásával a testület Karácsony Gergely javaslatára döntött arról is, hogy 170 ezerről 200 ezer forintra emelik a fővárosi lakásrezsi-támogatás jogosultságának felső határát.