Március 15-én hozza nyilvánosságra a Józan Ész forradalmának 12 pontját Gémesi György. A gödöllői polgármester nem titkolja, hogy frissen alakult pártjával alternatívát kínál a Fidesszel szemben. Régi történetek nyomába eredtünk, háttérbeszélgetésre kértük ismerőseit, politikustársait, ellenfeleit, hogy megértsük a lehetséges indítékokat, valamint egyéniségének, politikai környezetének változásait.

Fotó: MTI, archív

A nagy orrú lovag, Cyrano története, akinek kötekedő, párbajhősködő viselkedése érzékeny szívet és nagy titkot leplez – így harangozta be Edmund Rostand művének bemutatóját 2015-ben a gödöllői Garabonciás Színtársulat. A darabra már csak azért is kíváncsiak lehettek a helyiek, mert a címszerepet magára a város polgármesterére osztották. Vagy inkább ő osztotta magára? Gémesi György régóta vonzódik a mássága miatt kirekesztett, kigúnyolt, de pergő nyelvű francia párbajhőshöz. Már 1984-ben, vívóként is elszavalta az orrmonológot egy gödöllői rendezvényen, az utóbbi években pedig lépten-nyomon erre a példára hivatkozik interjúiban. „Kilencven százalékban Cyrano vagyok” – jelentette ki például az ATV Magánszféra című műsorában. „Nagy az orrom? Mi közöd hozzá? Ha nem tetszik, ne nézz oda!”

A sokgyermekes, rendkívül összetartó családból származó, Gödöllőn felnevelkedett Gémesi György nem indult Cyranónak, de még polgármesternek sem. Sokáig úgy tűnt, hogy vívóként vagy orvosként szerez magának hírnevet, mindkettőben kivételes tehetséget árult el. Amikor a magyar olimpiai csapat nem utazhatott ki a Los Angeles-i olimpiára, az ő sorsa is eldőlt: bár a vívással nem szakított azonnal, a sebészi hivatás felé fordult és a rendszerváltozásig orvosként dolgozott. „Gémesi Györgyöt felkészült sebésznek, kiváló kollégának ismertem meg, csak jót mondhatok róla” – mondja a ma is egészségügyben dolgozó hajdani kolléga. „Valóságos nimbusza volt a kerepestarcsai kórházban, szerették a betegek, az ápolók, az orvosok. Azt is tudtuk róla, hogy fizikus édesapja szigorú elvek szerint nevelte, hogy hívő keresztény, így senki sem lepődött meg, amikor a rendszerváltozáskor a gödöllői MDF-ben bukkant fel.”

Gémesi György első komoly politikai kenyértörésére nem a helyi kommunistákkal, hanem pártbeli ellenlábasával, Roszik Gáborral került sor. A gödöllői evangélikus lelkész a rendszerváltozás emblematikus alakja volt, legalábbis addig a rövid ideig, amíg le nem lépett a politikai színpadról. 2011-ben a HVG-nek adott interjújában kiterítette a kártyáit: „Gémesi György polgármester és társai nemtelen módszerekkel kiszorítottak a helyi vezetésből: hirtelen sokan beléptek a gödöllői alapszervezetbe, és hogy, hogy nem, az 1994 őszi országos gyűlésre még pótküldöttnek sem választottak meg.”


Gödöllő élén

A helyi MDF-alapszervezetet gyorsan kinövő Gémesit 1990-ben választották első ízben polgármesterré, azóta valósággal kirobbanthatatlan a székéből. Valamennyi beszélgetőtársunk megegyezik abban, hogy erős klientúrát, kiskirályságot épített ki Gödöllőn (említett interjújában Roszik Gábor csak a mi Lukasenkánknak nevezi). A településen nem mindenki vette észre, hogy huszonhét év alatt teljhatalmat szerzett.

– A mai napig nimbusza van abban a környezetben, amelyet ő nevelt fel, ő idomított magához – mondja egy helyi vállalkozó. – Gondosan ügyel arra, hogy az állami és városi közintézményekben megcirógassa híveit. Gyakran ad át kitüntetéseket, akit be akar hálózni, arról szép cikkek jelennek meg a száz százalékig hozzá lojális helyi sajtóban. Lekenyerezi a tanárnőket, az idős embereket, mindenkihez akad egy jó szava. És a legtöbb embernek ennyi éppen elég.

Hasonlóan látja a hatalmi bázis kiépítését a gödöllői ügyeket jól ismerő beszélgetőtársam:

– 1990 óta szisztematikusan építgeti a városi intézményeket átszövő klientúráját. Egyik tárgyalópartnere mesélte nekem, hogy csöppnyi irónia nélkül gyakran kérkedik azzal, olykor vulgáris megfogalmazásban, hogy az ő tudta és engedélye nélkül semmi nem történhet a városban. Személyes presztízsének építésében és fenntartásában döntő szerepet játszik magánkiadású, ingyenes városi lapként terjesztett hetilapja, amellyel módszeresen tematizálja a gödöllői közbeszédet. Így aztán nincs mit csodálkozni azon, hogy a gödöllőiek hosszú éveken át nagyra értékelték polgármesteri teljesítményét.

Bár 1990 és 2010 között Gödöllőre sok vállalkozás települt, és a Budapesthez való közelség miatt a település sokáig mintavárosnak, csalogató befektetési célpontnak tűnt, az utolsó hét év leginkább a vesszőfutásról szól. Bár a polgármester szerint ennek a Fidesz-kormány az oka, amely 2010 óta visszatartja az ideirányuló uniós és nemzeti fejlesztéseket, helyi vállalkozó beszélgetőtársunk szerint az áldatlan állapotokért a jelenlegi városvezetés is felelős.

– Gödöllőn megállt az élet, valahol a kilencvenes években járunk infrastruktúrában. Erről egyébként bárki meggyőződhet, aki csak egyszer is belekeveredett a teljesen kaotikus helyi közlekedésbe. Vagy itt a városháza körüli friss botrány. Gémesi György le akarja bontatni az épületet, amelynek persze, semmi baja, ehhez hasonló korú és állapotú épületek százával állnak országszerte. Arról nem beszélve, hogy az előző ciklusokban több százmilliót költöttek a városházára, irodák, vizesblokkok, új lift készült. Most pedig hirtelen kiderült, hogy erre nincs szükség, újat kell építeni. A jelenlegi gazdasági helyzetben ez több mint furcsa, maradjunk ennyiben.


A titokzatos barát

Akivel csak beszéltünk, úgy látja, hogy Gémesi György politikai felfogása, ízlése 2010 körül változott meg. Ennek egyik okát maga a polgármester osztotta meg a nyilvánossággal. Eszerint a 2010-es választások előtt titkos megállapodást kötött a Fidesszel: ő nem indul el a tavaszi országgyűlési képviselőválasztáson, cserébe ősszel a Fidesz nem indít ellene polgármesterjelöltet az önkormányzati választáson. Gémesi György többször nyilatkozott arról a sajtónak, hogy bár két fontos, meghatározó politikussal is tárgyalt, a Fidesz végül megszegte a megállapodást.

Másképp emlékszik fideszes forrásunk: a szóbeli megállapodás tényét ő sem tagadja, de azt állítja, hogy Gémesi rögtön a megállapodás után olyan lépéseket tett, amelyeket ők szószegésnek tekintettek, ezért indítottak rá jelöltet ősszel. Akárhogy is történt: 2010 óta Gémesi Györgynek sok a baja a Fidesszel és Orbán Viktorral.

A fordulat másik lehetséges oka L. Péterfi Csaba tevékenysége és növekvő befolyása. A televíziósból helyi mindenessé avanzsált férfi 2006 óta az önkormányzat kommunikációs igazgatója, kabinetfőnöke, Gémesi György első számú bizalmasa. Mindenhez ért, mindenben részt vesz: a férfidivattól kezdve a testületi határozatok végrehajtásáig, beleszólhat a civil szervezetek támogatásába, a városmarketingbe, irányítja a helyi kulturális életet, családlátogatásra jár, nevelgeti, fotózza az önkormányzat cicáját.

– L. Péterfi Csaba rendkívül népszerűtlen Gödöllőn, az emberek túlnyomó többsége ki nem állhatja – magyarázza egy helyi ellenzéki politikus. – Ebből a népszerűtlenségből jócskán vetül Gémesi Györgyre is, hiszen mindenki tudja, milyen szoros a személyes kapcsolatuk. Csak a polgármester a megmondhatója, hogy miért ragaszkodik a rossz modorú, minden lében kanál Péterfihez.

Gémesi György alaptermészete szerint gyanakvó, ingatag, önimádó, vallja egyöntetűen minden forrásunk. Régi barátai keményebb kifejezéseket is megengednek maguknak.

– Gyuri cezaromániája 2010 körül szabadult el, azóta tévedhetetlennek, csalhatatlannak hiszi magát. Gödöllőn egyre többeknek tűnik fel, hogy teljesen megváltozott: tőlem is megkérdezték már, hogy mi van a polgármesterrel, nem ismerünk rá… Erre azt szoktam válaszolni, hogy amióta új barátai befolyása alá került, hűtlen lett a régiekhez. Ez a változás ugyanakkor a politikai ízlésére is rátelepedett. Liberális színészekkel, celebekkel vette magát körül, ezek járnak be hozzá a városházára, ezeket támogatja, istápolja – mondja volt MDF-es forrásunk.

A jelek szerint Gémesi György mindig hiperérzékenyen reagált a legapróbb bírálatra is. Már a Népsport – egyébként sporttémájú – 1985-ös interjújában felhánytorgatta ellenségeinek, hogy a családjára, „rosszindulatú megjegyzéseket tesznek”. Az ATV Magánszférájában is hosszan ecsetelte a személye ellen irányuló támadásokat, állandóan a becsületről beszélt, moralizált. S közben efféle kijelentésekre ragadtatta magát: „Ha valaki megkér, hogy mutassam meg a bankszámlámat, megmutatom.” Ebben az adásban a polgármester részletesen elmesélte, hogyan hagyta el a felesége 2000-ben, és gondosan kidomborította, hogy amíg ő a sydney-i olimpián járt, az asszony csak a szomszédoktól búcsúzott el, tőle nem, majd a bútorokat is elvitte. A jelek szerint azonban a magánélet szentsége – a közvélemény előtt kibeszélt feleséggel ellentétben – csak rá érvényes, hiszen így fogalmazott: „magán­életi kérdésekbe egy bizonyos szint után nem engedek betekinteni.”


Kisfiúk és nagyfiúk

Gémesi Györgynek kevesebb a szerencséje az országos politikával, mint a gödöllői ügyekkel, mondja kérdésünkre a helyi politika jó ismerője.

– 1998-ban és 2002-ben Fidesz–MDF-támogatással országgyűlési képviselővé választották, miközben az MDF-en belül, Dávid Ibolya feltétlen híveként egyre magasabb pozícióba küzdötte magát. 2004-ben a frakció szétszakításában, az alapító atyák kizárásában is hűséges segéde, az akkori politikai szleng szerint: kalaptartója maradt Dávid Ibolyának. Áhított jutalmát, az MDF elnöki posztját azonban nem nyerte el, kénytelen volt beérni a számára vigaszdíjként kreált ügyvezető alelnöki poszttal. Végül 2006-ban szerepzavarba lavírozta, eltaktikázta magát. A képviselő-választáson különös körülmények között vereséget szenvedett a szocialista jelölttől. A Fidesz és az MDF közötti híd szerepében tetszelgett, ami sikeres taktikának bizonyult, a választás első fordulójában 24 százalékkal előzte az MSZP jelöltjét. Dávid Ibolya két forduló közötti egyértelmű árulása ellenére túl sokáig kitartott az egyre vállalhatatlanabb Dávid Ibolya–Herényi Károly-tandem mellett. Az eredmény: 1740 jobboldali szavazó otthon maradt a második fordulóban, az MSZP mozgósított, így végül 246 szavazattal kikapott. Ezzel vége lett parlamenti karrierjének, máig nem képes túltenni magát a történteken.

– Gyuri soha nem adta fel titkos álmát, hogy az ország vezetője lehet, de 2006 után hosszú időre az önkormányzati munkába temetkezett – mondja régi MDF-es ismerőse. – Egy ideje azonban úgy érzi, többre is képes. Azért alakította meg az Új Kezdet Pártját, hogy felsrófolja magát a politikai piacon. Jobbról, balról egyaránt igyekszik szimpatizánsokat gyűjteni. Hetek óta turnézik a sajtóban az ötleteivel, csak a vak nem látja, hogy valamire készül. Mi, gödöllőiek persze már évek óta tudjuk, hogy tervezi a nagy ugrást. Külön tanulmányba illik például, hogyan változtatott hangnemet az ünnepi beszédeiben. Régen konzervatív, jobboldali emberként beszélt, egy ideje viszont Orbán Viktorról és kormányának bűneiről szól minden gödöllői március 15-e, augusztus 20-a.

Az Új Kezdet Párt megalakítása korántsem zajlott zökkenőmentesen. Gémesi György először tagadta, hogy ő állna a kezdeményezés mögött. Aztán kiderült, hogy az ő nevére jegyezték be a párt internetes domainnevét. Elő kellett lépnie az árnyékból, de mindmáig azt mondja, hogy ő nem alapító és nem tag, csak praktikus okokból adta a nevét a domainnek, mert a párt idősebb tagjainak nem volt megfelelő technikai hátterük. Hogy rajta kívül kik vehetnek részt a pártszervezésben, a Magyar Nemzetnek adott tavaly nyári interjújából könnyen kikövetkeztethető. Ebben a veszprémi baloldal által parlamentbe választott Kész Zoltánt és a budafoki volt SZDSZ-es Wittinghoff Tamást nevezi meg, mint akikkel „elég jó a párbeszéd”. Kiváló kapcsolatot ápol és fellépett Bokros Lajossal, és elgondolkodtató, hogy tavaly áprilisi kerepesi könyvbemutatóján Szigetvári Viktor is tiszteletét tette.

Mindenesetre, ha a jövő évi képviselőválasztáson elindul a Fidesz ellen, Gémesi Györgynek nehéz dolga lesz. Még ha esetleg nyerne is, frakció nélküli párt képviselőjeként, megszólalási lehetőség és lobbierő nélkül üldögélne négy évig a parlamenti patkó leghátsó sorában, mindenki ellenzékeként, Gödöllő vesztére. Bár a városban – legalábbis polgármesterként – változatlanul erős, a választókerületben a Fidesz még erősebb. Nem véletlen, hogy Gémesi György óvakodik attól, hogy megmérettesse magát a fideszes országgyűlési képviselő, Vécsey László ellenfeleként. A borítékolható vereség az országos álmok szétrebbentésén túl a legyőzhetetlenségébe vetett hitet is eloszlatná Gödöllőn.

– Ha újra kilép az országos porondra, Gyurinak annyi – jósolja hajdani MDF-es beszélgetőtársunk.

Mint mondja, bár kétségkívül vannak rokonszenves vonásai, ugyanakkor megosztó személyiség. Kizárt dolog, hogy balról és jobbról is támogassák tömegesen. Gödöllői érdemei és bűnei pedig már nem számítanak, amikor nagy pályán valódi nagyfiúkkal kell megvívni.

Szentesi Zöldi László