Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív, illusztráció

A Jobbik szerint jelentősen meggyengítené a közbiztonságot, ha drasztikus leszerelési hullám indulna el a rendőrségnél amiatt, hogy a jövő évtől nem fizetik ki pénzben a túlórákat.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Volner János, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a kormányzat felelősségét hangsúlyozta e kérdésben és azt mondta, a rendőrség szükséges mértékű közterületi jelenlétét csak túlórákon keresztül lehet biztosítani a bűnügyileg kiemelten veszélyeztetett területeken. 

Márpedig ha a pluszmunka ellentételezése a jövőben nem pénzben történik majd, akkor „egyes becslések szerint akár a közterületi állomány negyede, fele is leszerelhet” – közölte.

Hozzátette: a rendőrök napjainkban jelentősen kevesebbet keresnek, mint egy multinacionális bolthálózat eladói, ráadásul ott békésebb, biztonságosabb körülmények között, nem váltott műszakban kell dolgozni.

Az ellenzéki politikus jelezte, támogatják Papp Károly korábbi országos rendőrfőkapitány azon javaslatát, hogy duplázzák meg a testület tagjainak nyújtható lakhatási támogatást, de szorgalmazta azt is, hogy induljon számukra szolgálatibérlakás-program és teremtsenek az átlagosnál kedvezőbb kamatozású hiteleket.

Volner János kérdésre válaszolva hazugságnak nevezte, hogy még százmillió forinttal tartoznának a korábban Simicska Lajos tulajdonában lévő plakátcégnek a kampánybeli megjelenésekért.