Fotó: mti, archív
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fidesz szerint nevetséges, hogy az a Jobbik beszél a bevándorlásról, amelynek az elnöke muszlim országokban Allahot és az iszlámot dicsőíti.

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte kedden az MTI-vel, hogy Z. Kárpát Dániel, a Jobbik parlamenti képviselője sajtótájékoztatóján azzal vádolta meg a kormányt, hogy „nemzeti áttelepítési programot” hajt végre, amitől nem sajnálja a költségvetési forrásokat.

A Fidesz reagálásában azt írta, a Jobbik korábban már többször bebizonyította, hogy nem lehet rá számítani „az ország védelmében”, mivel megakadályozta a bevándorlók betelepítését tiltó alkotmánymódosítást és „bojkottálta” a kvótanépszavazást. „A hatalomért és a pénzért képesek Gyurcsányékkal, a szocialistákkal és akár a Soros-hálózattal is együttműködni” – olvasható a közleményben.

Korábban Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a kormányfő nem vett részt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen, hogy „megmagyarázza a megmagyarázhatatlant”.

Szerinte a kormány egy önkéntes programot hajt végre, amitől nem sajnálja a költségvetési forrásokat. A közelmúltban egyebek mellett 82,5 millió forintot különítettek el migránsok lakhatására és egy 70 milliós belügyminisztériumi keretből 39 milliót családegyesítések támogatására – mondta a jobbikos politikus, aki arcátlannak nevezte, hogy közben magyar fiatalok 100 ezrei kényszerülnek külföldre bérlakásprogram híján.

Pártja programjában zéró tolerancia szerepel a migráció minden formájával szemben és céljuk az önálló határőrség visszaállítása – erősítette meg Z. Kárpát Dániel.

Az alelnököt kérdezték arról, hogy a Fidesz új plakátján Vona Gábor is feltűnik Soros György és más ellenzéki vezetők társaságában, jelezve: együtt bontanák le a határzárat. Ezt ócska hazudozásnak minősítette, hozzátéve: ha a Jobbik elnökétől bárki talál egy fél mondatot, ami arra utal, hogy pártja kerítést bontana, megtapsolja. Ez lehetetlen – mondta.

Z. Kárpát Dánielt faggatták arról, hogy sajtóhírek szerint Vona Gábor korábbi törökországi látogatásán azt vetette fel, hogy kilépne az unióból és „valódi testvéreivel, a törökökkel fogna össze”. Közölte: egy kormányzásra készülő vezető politikus minden nagyhatalommal konszenzuális viszonyra próbál törekedni; az, hogy török egyetemisták előtt előadást tart, az „ne verje már ki a biztosítékot”.

Azt is hangoztatta: a kérdésben az az álláspontjuk, hogy hiányzik egy EU-mérleg, nem tudni, hogy forintra pontosan Magyarország mennyit fizet rá a tagságra és mennyiben haszonélvezője.

A kilépésre vonatkozó ismételt felvetésre úgy reagált: „nagyon más műsort látunk, számomra Vona Gábor megnyilatkozásából nem ez jött le”. Arra pedig, hogy szó szerint ezt mondta a pártelnök, úgy felelte: „szerintem meg nem”. Vannak sajtóorgánumok, amelyek a szó szerint elhangzott szöveget meghamisítják – tette hozzá.

(MTI)