Lukács László György (Jobbik) arról beszélt: napokon belül ki kell derüljnie, hogy a koronavírus-járvány miatti szigorítások eredményesek-e, sikerült-e fékezni a járványt, ugyanakkor most az látszik, hogy Magyarország a környező országokhoz képest 100 ezer főre vetítve az aktív fertőzöttek számában a legrosszabb eredményt adja.

Hirdetés

Orbán Viktor hagyta, hogy vírus diktálja a tempót, ezt azonban a magyar egészségügy és a magyar emberek nem bírták, úgy tűnik, hogy nem volt semmilyen haditerv, most pedig a kormány áthárítja a felelősséget a lakosságra, az ellenzékre és a hatóságokra – mondta.

Bírálta Szarvas fideszes polgármesterének, Babák Mihálynak a kijelentését – miszerint a pozitív koronavírusos betegeket úgy kell kezelni, „mint egy leprást” – és hiányolta az ezzel kapcsolatos kormánypárti bocsánatkérést.

Kritizálta az orosz vakcinával kapcsolatos kormányzati lépéseket is, azzal vádolva a kabinetet, hogy „orosz labort” csinálnak Magyarországból. Szerinte az orosz vakcina átláthatatlan hátterű és ellenőrizhetetlen, nincs bizonyítva a hatékonysága. Orbán és Putyin jó barátsága miatt nem szabad kitenni a magyarokat veszélynek – jelentette ki.

Korábban írtuk

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára reagálásában álhírnek nevezte a képviselő kijelentését a fertőzöttek számával kapcsolatban. Ismertetése szerint Magyarországon 100 ezer főre vetítve 1787 a fertőzött, ehhez képest Romániában 2126, Lengyelországban 2221, Horvátországában 2463, Ausztriában 2719, Szlovéniában 3089, Csehországban pedig 4608.

Szerinte a jobbikos képviselő a vakcinával kapcsolatban is álhíreket gyárt. A hasonló hatékonyságú vakcinák közül önök az oroszt nem hoznák be Magyarországra, csak azért, mert orosz? – tette fel a kérdést. Hangsúlyozta: a Jobbiktól a DK-ig most azt követelik, hogy ne a magyar gyógyszerhatóság vizsgálja be az orosz vakcinát, hanem Magyarország mondjon le szuverenitása egy részéről, és adja át ezt az európai hatóságnak. Kijelentette: mindenképpen szükség van a magyar gyógyszerhatóságra, nem adhatjuk fel a tevékenységét.