A Jobbik szerint a kormány alulfinanszírozza az oktatást, a jövő évi költségvetésben összesen 15 milliárd forinttal szán többet a közoktatásra, mint az elmúlt tanévben.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy ez a „plusz” 15 milliárd forint még az inflációs szintet sem fogja fedezni.

Az ellenzéki párt szerint, ha a tanévkezdés előtti „kormányzati pótvizsgákról” bizonyítványt állítanának ki, akkor abból az derülne ki, hogy oktatásfinanszírozásból, a pedagógus társadalom anyagi és erkölcsi megbecsüléséből, a fenyegető tanárhiány kezeléséből, valamint a társadalmi mobilitás, esélyegyenlőség megteremtése tekintetében elégtelenre vizsgázott a kormány.

Ander Balázs azt mondta, hogy a tanárok alulfizetettek, egyre jobban túlterheltek, és egyre nagyobb „politikai presszió” irányul rájuk.

Szólt arról is, hogy az iskolakezdés családok százezreinek okoz „nagyon komoly fejfájást”, ezért – pártja szerint – a családtámogatásoknak inflációkövetőnek kellene lenniük. E támogatások elvesztették értékük harmadát az elmúlt két

Az ellenzéki politikus közölte azt is, a Jobbik szerint a gyermekvállalást és gyermeknevelést fokozottabban kellene támogatni.

A Jobbik alelnöke, Volner János egy újságcikkre reagáló pénteki Facebook-bejegyzésével kapcsolatos újságírói kérdésre, hogy a politikus marad-e a pártban, Ander Balázs azt válaszolta: Volner János „jelen állás szerint egészen biztosan marad a Jobbikban”. Közölte, nem tud semmilyen, az alelnök ellen indult etikai vizsgálatról.