Törökbálinton feloszlott az önkormányzat

Keller László, Törökbálint szocialista polgármestere alól egyéves működése után kihúzták a széket. Miután tíz képviselő sürgősségi indítványt nyújtott be, csütörtökön feloszlatta magát a település képviselő-testülete. Törökbálinton a 2006-os önkormányzati választások óta pengeélen táncolt a politikai helyzet: a város szocialista polgármestert választott, ugyanakkor az önkormányzat képviselő-testülete többségében jobboldali összetételű lett.

Az ellentmondó helyzet – jobboldali önkormányzati túlsúly, baloldali polgármester – az ország más településein is előfordul. Itt, Törökbálinton azonban nem működött. Múlt csütörtökön oszlatta fel magát a törökbálinti képviselő-testület, miután megtárgyalta azt a sürgősségi indítványt, amelyet nyolc fideszes képviselő mellett a Szent Flórián Törökbálintért Egyesület által delegált két képviselő is támogatott. A dolog érdekessége, hogy a sürgősségi indítvány támogatói között szerepel a Szent Flórián Egyesülethez tartozó jelenlegi alpolgármester is, míg a Kellert támogatók táborában egy nemrég kizárt fideszes politikus is található.

A törökbálinti képviselő-testületben a Fidesz-KDNP-frakciónak nyolc, az MSZP és a Civil Fórum Egyesület közös frakciójának négy, a Szent Flórián Törökbálintért Egyesületnek két tagja volt. A szocialista polgármester három helyettesét a testületben kialakult patthelyzet miatt csak szeptember közepén sikerült megválasztani: Papp Béla az MSZP-t, Hajdu Ferenc a Szent Flórián Egyesületet, Pekk József pedig a Fidesz-KDNP-t képviselte.

Azaz nem egészen: Pekket augusztusban a képviselőcsoport hozzájárulása nélkül választották meg alpolgármesternek, s ezek után a polgári képviselőcsoport ki is zárta soraiból, amiért az alpolgármesteri poszt ellenében átállt Keller oldalára. Pekk József megkeresésünkre elmondta, ő tulajdonképpen mindenkivel megtalálja a hangot, a polgármesterrel és annak ellenzékével is. Az önkormányzat feloszlatásáról úgy vélekedik, az időpontot nem a legmegfelelőbb pillanatban választották meg.

Másként látja ezt Elek Sándor, a törökbálinti képviselő-testület fideszes tagja, aki szerint az volt a legnagyobb baj, hogy a polgármester nem értette, mi az a demokrácia.

– A folyamat már egy éve tart, igazából hat hónap és egy nap után már feloszlathattuk volna a képviselő-testületet, csak türelmi időt szavaztunk meg – mondja Elek Sándor, hozzátéve, hogy Keller autokrata módon többször javaslatokat torpedózott meg, így az állandó újratárgyalásokkal gyakorlatilag ellehetetlenítette az érdemi munkát.

A nem megfelelően előkészített ügyeknek köszönhetően a korábbi évek 13-15 képviselő-testületi ülésével szemben az elmúlt egy évben 31 ülést tartottak. A fő problémát Elek Sándor mégis abban látja, hogy a polgármester határozati javaslatokat nem hajtott végre, s ha ezzel szemben kritikát fogalmaztak meg, akkor azt tanácsolta, hogy forduljanak a Közigazgatási Hivatalhoz.

A közelmúlt egyik legnagyobb vitájaként a képviselő a Tó park ügyét említette, amely Közép-Európa legnagyobb beruházásának ígérkezik. Egy százhektáros területen épülne fel egy olyan irodacentrum, amely 3 milliárdos iparűzési adóbevételt hozna, és új munkahelyeket is jelentene a településnek. Az erről szóló többségi döntést viszont a polgármester nem akarta végrehajtani. Nem értik továbbá azt sem, hogy a polgármester miért lassítja a beruházást. Keller csupán azt hangoztatta, hogy a jobboldal „mutyizik a beruházókkal”, a kisebbségben lévő szocialisták pedig azzal érveltek, hogy a beruházás szabályozási tervét törvénysértően fogadta el a többség.

A csütörtöki testületi ülésről hat képviselő felhívást juttatott ki a város polgáraihoz, amelyben közölték, hogy feloszlott a település képviselő-testülete, s ehhez hozzátették, hogy ez a település történetében példátlan esemény, megítélésük szerint oktalanul és felelőtlenül veszélyezteti városuk fejlődését és működését. A helyi szocialisták szerint, a település lakosai felháborodással fogadták a képviselő-testület döntését, sokan nem értik, hogy választói akaratukat miért vették semmibe.

Fűrész János, a törökbálinti MSZP-szervezet elnöke úgy véli, a feloszlatással rengeteg, már beadott pályázatuk veszendőbe megy, mert így, hogy feloszlott a képviselő-testület, nincs, aki aláírási jogkörrel rendelkezne. Ezt azonban a fideszes képviselőcsoport cáfolta, mivel ügyvivőként ugyanúgy funkcionál majd a testület, ahogy eddig.

– A polgármester úr nem viselkedett antidemokratikusan. Mondjuk úgy, hogy voltak viták – közölte Fűrész János, aki elutasítja a polgármester viselkedését kifogásoló vádakat.

A szocialista politikus véleménye szerint a helyi Fidesz-KDNP képviselőcsoportja a nagypolitikát vitte be az önkormányzati életbe, s mintegy felsőbb utasításra oszlatták fel a képviselő-testületet. Szerettük volna Keller Lászlót is megszólaltatni az ügyben, ám megkeresésünkre nem reagált. A közszolgálati televízió reggeli műsorában viszont korábban elmondta, hogy már augusztusban fülébe jutott, hogy a Fidesz oszlatásra készül, de akkor még sikerült normális mederbe terelni az önkormányzati ügyeket. Keller szerint a döntés egyértelműen felsőbb utasításra született, de a helyi Fidesz-KDNP-s képviselőket is ugyanúgy hibáztatja.

Elek Sándor cáfolta, hogy felsőbb nyomásra történt volna a feloszlatás. A jövőt illetően Elek Sándor közölte, a legfontosabb lépés az volt, hogy Keller Lászlót a település hatékony működése érdekében eltávolítsák. Novemberben tárgyalásokat kezdenek a Szent Flórián Egyesülettel az új polgármester megválasztását illetően, de a támadásokat elkerülendő nem kívánják idő előtt felfedni jelöltjük nevét.

Fűrész János hétfőn beszélt az immár ügyvezető polgármesterrel a jövőt illetően, de nem tudják még, hogy Keller újból elindul-e januárban az időközi választásokon. A szocialista politikus nem kis meglepetésre közölte a Demokratával, hogy nagyon durva kampányra készülnek, mert „most mindent ki kell pakolni”.

Usztics Anna