Illusztráció: Cvijun/shutterstock.com

A „kommunizmus újsütetű kísértete” járja be Pesterzsébetet, „csak a mostani elvtársak nem Moszkvával, hanem Brüsszellel kacsintanak össze” – mondta Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.A XX. kerületben, a pesterzsébeti polgármesteri hivatal épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján a politikus azt mondta: a baloldali pártok támadást indítottak a fideszes alpolgármester, Juhász Lajosné ellen, amiért a népszavazáson való részvételre buzdította a választókat. 
    
Németh Szilárd arra kérte az MSZP-ből kilépett Szabados Ákos polgármestert, álljon ki Juhász Lajosné mellett, és bizonyítsa, hogy „megszabadult a brüsszeli politikát Pesterzsébeten is magas szintre emelő baloldali politikai nyomástól”.
    
Hozzátette: azért támadták a fideszes alpolgármestert, mert a választóival „a demokrácia szabályai szerint” tartani merte a kapcsolatot, arra kérte a választókat, mondják el véleményüket a demokratikus népszavazáson. 
    
Emlékeztetett rá: Juhász Lajosné az október 2-ai népszavazás előtt levéllel fordult a pesterzsébetiekhez, amelyben azt írta, a népszavazás nem pártpolitikai ügy, hanem Magyarország jövőjéről szól, emellett az alpolgármester jelezte, ő elmegy szavazni és arra kérte a választókat, ők is mondják el véleményüket a kötelező betelepítési kvóta kérdésében. 
    
Hozzátette: a levél miatt összehangolt támadás indult az alpolgármester ellen a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért és az MSZP részéről. Megjegyezte, hogy a levél ügye a Nemzeti Választási Bizottság elé került, amely a kifogást elutasította, és megállapította, hogy Juhász Lajosné semmilyen választási eljárási szabályt nem sértett meg. 
    
Ez kevés volt, hétfőn méltatlansági eljárást próbálnak ellene indítani, a lemondását követelik, tüntetést szerveznek ellene, pocskondiázzák – mondta, hozzátéve, hogy azok, akik teljes egészében elveszették a kapcsolatukat a választókkal, most azért támadnak egy felelős, választott politikust, mert az meg akarja hallgatni a emberek véleményét, és véleményük alapján akar döntést hozni. 
    
Hangsúlyozta: amikor a törvény is az alpolgármester mellé áll, neki a Fidesz alelnökeként, a Fidesz elnökségét képviselve kötelessége erkölcsileg is kiállni Juhász Lajosné és levele mellett is. 
    
A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: a népszavazásra feltett kérdésről a magyar emberek egyértelmű véleményt mondtak, 3 millió 362 ezren, az érvényesen szavazók 98 százaléka azt mondta, nem kér Brüsszel politikájából, „és a magyar kultúra, szociális-gazdasági biztonság mellett tett hitet”. A Parlamentnek, a kormánynak, a miniszterelnöknek, a városházának és minden megválasztott képviselőnek kötelessége figyelembe vennie „a Magyarországért felelősséget vállaló új egység” szavazatát – jelentette ki. 
    
Az alelnök szólt arról is: „úgy hírlik”, hogy a DK jelenlegi alpolgármesterének a feleségét is szeretné „behozni” alpolgármesternek, ezét indult támadás Juhász Lajosné ellen. 
    
Megjegyezte azt is: a kerületben cenzúra van. Miközben mindenki 1956 60. évfordulójára készül, a kerületi újságban nem engedték az 1956-ban halálra ítélt Wittner Mária gondolatait változtatás nélkül közölni az önkormányzati lapban, a beszédből „mondatokat, szavakat töröltek”. 
    
Arra a kérdésre, mi a véleménye a Népszabadság kiadásának felfüggesztéséről, kijelentette: „épp itt az ideje, hogy bezárjon a Népszabadság váratlanul”. Utalt rá, hogy a lap elődje a Szabad Nép volt, így is viselkedik. Hozzátette, „nem fog krokodilkönnyeket hullatni” a lapért. 
    
A politikust – aki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke – azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy a Magyar Idők szombaton arról írt: a Teréz körúti robbantás elkövetője esetleg összefüggésbe hozható korábbi robbantásokkal is. Németh Szilárd közölte: erre is rákérdeznek hétfőn a testület ülésén. 

MTI