Fotó: képernyőfotó, M1
Hirdetés

Lakatos Tibor kiemelte: a kórházparancsnokok feladata, hogy segítsék, támogassák a kórházak tevékenységét a járvány kezelésében. Orvosszakmai kérdésekben nem tehetnek javaslatot, nem hozhatnak döntést – szögezte le, hozzátéve: a készletgazdálkodás, az információáramlás és az objtektumvédelem területén lesz feladatuk.

Bízunk benne, hogy ezzel is hatékonyan tudjuk támogatni a kórházak tevékenységét, illetve tehermentesíteni tudjuk a kórházi dolgozókat a különböző statisztikai adatszolgáltatásoktól, hogy idejük jelentős részét a kórházi ápolásra tudják fordítani – mondta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy kijárási korlátozás bizonyos mozgási lehetőséget biztosít, de nem jelenti azt, hogy mindenki szabadon gyülekezhet, használhatja a közösségi területeket. A szigorú szabályok arra teremtenek lehetőséget, hogy mindenki megoldja a saját és családja ellátását, ne a négy fal közt kelljen tölteni az időt, ugyanakkor a cél továbbra is az, hogy a szociális távolság megtartásával csökkentsék a vírus terjedésének sebességét és ezzel segítsék az eredményes védekezést – mondta.

Ismertette: a határokon továbbra is nyugodt a helyzet, mind a teher, mind a személyforgalomban és a munkába járást sem korlátozzák.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a kijárási korlátozások bevezetésének első napján, szombaton a rendőrségi ellenőrzések során elsősorban a piacokra és bevásárló központokra koncentráltak, mivel ezeken a helyszíneken lehetett nagy számban megjelenő vásárlókra számítani. Hozzátette: tapasztalataik egyértelműen pozitívak, az emberek megértették annak a fontosságát, hogy tartsák egymástól a távolságot és a 65 év feletti korosztály is megértette, hogy az intézkedések az ő biztonságukat is szolgálják.

Volt néhány 65 év feletti, aki kevesellte a korosztálya számára rendelkezésre álló időtartamot, de meg kell érteni, hogy ezt korlátozni kellett annak érdekében, hogy csökkentsék a fertőződésüket – fogalmazott.

Hozzátette: ugyancsak pozitív a tapasztalatuk, hogy az üzletek üzemeltetői és dolgozói is körültekintően jártak el, például nem engedték be 9 és 12 óra között a fiatalabb vásárlókat. Arra a kérdésre, hogy az idősek szívesebben mennének korábban vásárolni, Lakatos Tibor azt mondta: az időtartam meghatározásakor gondolniuk kellett arra is, hogy vannak olyan 65 év alattiak, akik munka előtt tudnak bevásárolni.

Beszámolt arról is, hogy a rendőrök több esetben megkérdezték az állampolgárokat, hogy hasznosnak és eredményesnek tartják-e a bevezetett intézkedéseket és válaszok egyértelműen igazolták, hogy azokat hatékony eszköznek tartják az emberek.

Arra a kérdésre, hogy kedvelt kirándulóhelyeken a helyiek panaszkodnak a nagy számú turistára, azt mondta: a helyi önkormányzatok csak szűk körben hozhatnak korlátozásokat, de több példát látnak arra, hogy intézkedés helyett ajánlásokat fogalmaznak meg az önkormányzatok. Vannak olyan önkormányzatok, amelyek játszótereket zártak be, de olyan is, amelyik azt javasolja, hogy közkedvelt kirándulóhelyeket most inkább ne látogassák az emberek.

Kérdésre válaszolva a múlt héten érkezett védőfelszerelésekről azt mondta: ezeknek a szállítmányoknak a raktározása és számbavétele zajlik jelenleg, az eddig kiszállított mennyiség a már meglévő raktárkészletből történt. Folyamatosan törekednek arra, hogy minden kórház legalább egy heti tartalék készlettel rendelkezzen – mondta.


Várhatóan egyre több embert fertőz meg Magyarországon az új koronavírus, sok új esetet fognak diagnosztizálni – jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta, hogy egyre több laboratóriumi vizsgálatot végeznek, hiszen még mindig zajlik a kontaktuskutatás.

Eddig 12 148 mintavétel történt. Éjjel-nappal dolgoznak hét laboratóriumban, a vizsgálatok folyamatosak, nincsen elmaradás – közölte.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az eddigi ismeretek alapján a fertőzöttek jelentős részénél, több mint 80 százalékánál enyhe tünetekkel zajlik le a betegség.

Mint elmondta: az elmúlt 24 órában 66-al nőtt az igazolt fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy immár 408 beteget tartanak nyilván. Továbbá két újabb haláleset történt: egy 86 és egy 90 éves, más egyéb krónikus betegségben szenvedő személy hunyt el.

Felhívta a figyelmet ara, hogy aki a fertőzésre utaló tüneteket észlel – ilyen a láz, a száraz köhögés, végtag- és izomfájdalom, néha gyomor és bélrendszeri panasz -, azonnal értesítse a háziorvosát telefonon. A mentők minden gyanús esetben a beteg otthonában elvégzik a mintavételt, amennyiben pedig szükséges kórházba viszik a beteget.

A súlyos betegeket az egész országban kijelölt intézmények, illetve szervezeti egységek fogadják és valamennyi intézményben rendelkezésre áll a betegek ellátásához szükséges infrastruktúra, ágy, orvos, gyógyszer – tette hozzá.

Ugyanakkor – folytatta -, az esetek több mint 80 százalékában csak enyhe tüneteket okoz a fertőzés. Ebben az esetben nincs szükség kórházi ellátásra, viszont még otthonán belül is szigorúan izolálni kell a fertőzöttet.

Kérdésekre válaszolva elmondta: a magyar hatóságok az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelzése alapján már január 25-én megtették az első járványügyi intézkedéseket, még azelőtt, hogy az Európai Unió járványügyi központja Európára is veszélyesnek nyilvánította volna a vírus terjedését. Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarország időben megkezdte a védekezést.

Úgy vélekedett, hogy néhány napon, héten belül a tömeges szakaszba léphet a fertőzés terjedése, ezért egyre komolyabban kell vennie a lakosságnak az előírásokat.

Szerinte a magyarországi halálozási arány, a többi érintett országhoz képest a lakosságszámhoz arányítva nem kiugróan magas. Az összehasonlítgatásnak annál is inkább nincs értelme, mert minden ország másképp kezeli a helyzetet – tette hozzá.

Az elhunytak alapbetegsége egyébként megfelel a magyar mortalitási adatoknak. Vagyis, mintegy 50 százalékuk szív és érrendszeri, egynegyedük pedig daganatos megbetegedésben szenvedett. Az átlagéletkoruk 69 év – mondta.

Arról is beszámolt, hogy 14 beteg kap jelenleg lélegeztetőgépes, intenzív kezelést.

Azzal kapcsolatban hogy koronavírus-fertőzést mutattak ki a nagymágocsi idősotthon egyik lakójánál, Müller Cecília elmondta, hogy szombaton az otthon egyik gondozottja elesett és ezért kórházba vitték, ahol belázasodott és kiderült, hogy fertőzött.

Azóta az otthon 286 lakója közül 7 esetében mutatták ki a vírust, ám a dolgozók közül senki nem fertőződött meg; a járványügyi intézkedések zajlanak – ismertette.

Azon felvetés kapcsán, miszerint több országban kiderült, hogy a Kínából érkezett maszkok, védőfelszerelések nem megfelelőek, elismerte, hogy az országba érkező eszközök valóban különböző minőségűek. Ezért a beérkezésük után valamennyi védőfelszerelést átvizsgálják, mert fontos, hogy megbízható védelmet nyújtsanak.

Arról is szólt, hogy a szabályok szerint minden munkáltatónak – így például a szemétszállítást végző cégeknek is – biztosítaniuk kell kockázatelemzés alapján az alkalmazottak számára a megfelelő védőeszközöket.