– Milyen csalások történtek a választáson?

– Például, amikor Lakatos Menyhért levezető elnök megállapította, hogy sokkal többen vannak a teremben, mint ahányan regisztráltatták magukat, nyilvánvalóvá vált, hogy idegenek jöttek be és szavaztak. Azonnal meg kellett volna állítani a választást. Ez nem történt meg, pedig kiderült, hogy egy kétszáz fő befogadására alkalmas szektorban a rögzített székeken 337 embert számoltak össze. Vagy amikor megkérdeztem, hogy elismerik-e a választási csalást, kikapcsolták a mikrofonomat, Horváth Aladár pedig kampánybeszédet tarthatott. Az OVB nagy hibát követett el, hiszen mindez a felügyeletük mellett történt, jóllehet nekik kellett volna biztosítaniuk a szabályos és tiszta választási körülményeket. Egyébként az OCÖ-választás eseményei sok tanulsággal szolgálhatnak, és remélem, mélyen elgondolkoztatják a józan és tisztességes magyar állampolgárokat, hogy mi is zajlik a jelenlegi hatalom idején Magyarországon.

– A Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, meg kell ismételni a választást. Ki tudják használni ennek az erkölcsi győzelemnek az előnyét?

– Ha valakit rajta fognak egy csalási sorozaton, mi több, törvénysértésen valakivel szemben, akkor az csak a javára szolgálhat az illető szervezetnek vagy személynek, aki ellen elkövették a jogsérelmet. Úgy vélem, hogy a nyilvánvaló és lelepleződött választási csalás komoly erkölcsi tőkét hozott a Lungo Drom választási koalíciónak. De sokkal fontosabbnak tartom, hogy amióta megtörtént ez a gyalázatos esemény, és a Legfelsőbb Bíróság meghozta a döntést a választás megismétléséről, felébredt a magyarországi cigányság lelkiismerete. Sorra jönnek át hozzánk olyanok, akik eddig a másik oldalt támogatták. Megerősödtünk. Komoly támogatottsággal bíró cigányszervezetek is a Lungo Dromban látják a jövő kiteljesedését. Különösen sokan vannak közöttük, akik ott ültek a választáson és akaratlanul is áldozattá váltak. Nem hiszem, hogy még egyszer hagyják magukat becsapni. Ezek az elektorok most már sokkal tisztábban látnak, s tudják, melyik az a tömörülés, ahol valóban a cigányság sorsát viselik a szívükön. Ezek az emberek szerintem március 1-jén tudni fogják, hogyan kell dönteniük.

– Sokak szerint a lezajlott cigány önkormányzati választáson ugyanaz történt kicsiben, mint nagyban a 2002-es parlamenti választásokon. Részben a csalások és az OVB asszisztálására gondolva, részben, hogy a baloldalt kiszolgáló cigányvezetők és követőik meg a polgárosodást választó cigányság vezetői között kell választaniuk az elektoroknak. Egyetért ezzel?

– Annyiban mindenképpen, hogy nyíltan és jogállamban elfogadhatatlan módon, sőt Európában is példátlanul avatkozott be a nagyobbik kormányzópárt egy kisebbség belső ügyeibe. A tisztességesen működő demokráciában azok után, amit a választási iroda tett, illetve nem tett, lépni szoktak. Nálunk mély hallgatás van a történtekről. Sőt az ismert választási csalás után kértem Lamperth Mónika belügyminisztert, hogy a megismételt szavazásra rendeljen ki miniszteri biztost, de nem volt hajlandó ezt megtenni. Ezt követően írtam egy levelet Medgyessy Péter miniszterelnöknek, hogy nevezzen ki kormánybiztost a választások tisztaságának felügyeletére. A sajtóban üzent, ha jól értettem a szavait, hogy nincs módja ezt megtenni.

– Vészjósló helyzet. Ráadásul amikor nemzetközi megfigyelőket akartak hívni a választásokra, azt meg az OVB torpedózta meg… Reméljük, azért a háztetőről még nem fognak géppuskázni önökre.

– Minden olyan eszközt fel fogunk használni, ami elősegíti a választások tisztaságát. Az OVB döntése ellenére továbbra is fenntartjuk, hogy a Lungo Drom választási koalíció nemzetközi megfigyelőket hívna a választásokra. Persze ez nem lesz könnyű, mert régóta kérjük, hogy egyeztessünk erről a választási irodával, de egyelőre nem reagáltak a megkeresésünkre. Azt szeretnénk, ha a regisztrációnál és a szavazatszámláláskor is ott lehetnének a valóban független megfigyelők. Ugyanis ez az a két terület, ahol a választások tisztaságát garantálni kell.

– Információink szerint a kritikus élethelyzetben lévő hazai cigányság problémáinak megoldását az Európai Unió is kiemelten kezeli és sürgető intézkedéseket vár. Ennek ismeretében, mi a választások tétje?

– Egy, az unióba készülő országnak már csak ezért sem mindegy, hogy ki kap bizalmat az elkövetkező négy évre az Országos Cigány Önkormányzat megalakítására. Az pedig, hogy mi a tétje? Soha nem volt ekkora tétje egy választásnak Magyarországon a cigánypolitika történetében. Ugyanis nem kevesebbről van szó, mint hogy megmarad-e a cigányság önálló politikai és törvényi képviselete az Országos Cigány Önkormányzat, amely szakmai és politikai ellensúlyt képezhet a kormánnyal szemben az országos politikában. Tehát, hogy lesz-e olyan szervezet, amelyik kiáll a cigányság életkörülményeinek javítása érdekében, illetve kiköveteli az ehhez szükséges költségvetési támogatást. Megjegyzem, jelenleg nincs ilyen tétel a magát szociálisan érzékenynek feltüntető baloldali hatalom költségvetésében.

– Vagyis?

– Akkor Horváth Aladár, a Demokratikus Roma Koalíció vezetője által meghirdetett politikai cél fog érvényesülni a jövőben, ami arról szól, ezt többször elmondta, hogy megszüntetné a cigány önkormányzati rendszert, illetve minden etnikai alapú kisebbségi képviseletet. Ha a Lungo Drom veszít, azzal veszélybe kerülnének az eddig elért eredményeink.

– Például?

– Az Orbán-kormány idején világos és átlátható volt az a törekvés, hogy a polgári koalíció milyen módon akar javítani a cigányság helyzetén. Létezett és jól működött a középtávú cselekvési program. Amikor pedig megkötöttük a választási megállapodást, akkor egy európai léptékű fejlődést vázoltunk fel azzal, hogy ha a jobboldal győz a parlamenti választásokon, önálló cigány integrációs hivatalt hoztunk volna létre. Magyarán, államigazgatási jogkörrel, feladatokkal és felelősséggel bíró intézményt, és nem valami atyáskodó, langyos vizes kormányzati szervet. Ennek tükrében már a hatalomváltás óta eltelt alig egy év is óriási visszalépést hozott. A jelenlegi kormánynak nincs semmilyen elképzelése a cigányság sorsának, nyomorúságos helyzetének megoldására, és ahogy említettem, semmi nem utal arra a költségvetésben, hogy tennének is valamit az elkövetkező időkben ezen a területen. Bizonyos megélhetési programokra, alapítványi tevékenységekre, ösztöndíjakra, jogvédelemre vonatkozó utalások, összességében 1,124 milliárd forint, szerepelnek a különböző tervekben, csakhogy ez roppant kevés.

– Egyesek szerint az ellenfelei, eddigi pályafutásukat tekintve, mindig is a baloldal hívei és kiszolgálói voltak. Mások azt mondják, pusztán megélhetési cigányokról van szó. Hogyan látja ezt?

– Mélységes tisztelet a kivételnek, de az ellenfeleim nagy része valóban baloldali és megélhetési cigány. De ennél is sajnálatosabb – ha már léteznek ilyenek és beleszólnak a cigányság ügyeibe -, hogy azokat a tisztességes embereket sem hagyják nyugodtan tevékenykedni a különböző szervezetekben, akik valóban akarnának, szeretnének tenni valamit. Sajnos az ilyen vezetők az egymás közötti rivalizálásukból nem hagyják ki a jó szándékú embereket, sőt kényszerítik, hogy részt vegyenek a játszmáikban.

– Létezik főváros-vidék ellentét a cigányság körében?

– Többről van szó, mint a fővárosi és a vidéki cigányság közötti megosztottságról. A főváros-vidék ellentét csak morzsányi rész ebben a politikai csatározásban. Ugyanis már az első pillanatoktól kezdve látható volt, hogy példátlan módon beavatkozott az MSZP, s egy idő után maga a kormányzat is a cigányság belső dolgaiba. Ez természetesen orientációs üzenetet hordozott magában a cigányság körében, ami odáig fajult, hogy a Lungo Drommal szembeni cigányszervezetek és azok vezetői, közöttük Horváth Aladár támogatói, már baloldali tömörülésként definiálták magukat. Ugyanakkor nemcsak az történik, hogy néhány fővárosi cigánynak a mostani kormányt kiszolgáló politikája valósulhat meg, hanem az is, hogy jól megfizetett, főállásban százszázalékos béremelést nyerő cigánypolitikusok kerülhetnek hatalomra. E lépés végső célja az erős képviselettel rendelkező Országos Cigány Önkormányzat félreállítása. Mindezeket látva, súlyos politikai felelősség terheli a hatalmon lévőket és a mostani ellenzéket, sőt a felelősen gondolkodó magyar állampolgárokat is. Nem lenne szabad hagyni, hogy megszűnjön a cigányság törvényes képviselete ebben a diktatúrára emlékeztető politikai darálóban. A Lungo Drom veresége esetén az új vezetők feltétel nélkül kiszolgálják a baloldali hatalmat és kiszolgáltatják a cigányságot, amivel soha nem látott visszarendeződés veszi, illetve már vette is a kezdetét a hazai cigányság életében. Továbbá a Medgyessy-kormány túl van a kétszer száz napon és a hazai cigányság még nem látja, hogy számíthat-e a különböző társadalmi rétegeknek már kiosztott pénzekhez hasonló támogatásra. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy azok, akik valamilyen mértékű juttatást kaptak a mostani kormánytól, nem érdemelték volna meg. De az igenis elvárható lett volna, hogy ebbe a sorba a hazai cigányságot is besorolják. Ez nem történt meg, kimaradtunk az első száz napból, aztán a második százból is. Az nem lehet, hogy úgy kezeljék a cigányságot, mintha nem tartozna a szegény és szociálisan támogatandók körébe. Így nem mehetünk Európába. Ezen akartunk segíteni közösen a polgári kormánnyal, és szeretnénk partnerként most is közreműködni. Sajnos a jelenlegi kormányzat olyan cigánypolitikát támogat, amely a teljes visszarendeződést segíti elő, és mondom ezt azért, mert tudtommal a kormányzatból senki nem határolódott el a nyilvánvalóan a hatalom által támogatott cigány vezető kijelentésétől, miszerint megszüntetné a cigányság országos önkormányzati rendszerét. Ez önmagában is érthetetlen a XXI. század demokráciájában. Hogy ennek a jogtiprásnak mi lesz a vége, ezt pontosan nem lehet felmérni. Képletesen szólva, békében még senki nem halt meg Magyarországon. Az viszont tény, hogy a hazai cigányság sem fogja a végtelenségig tűrni ezt a nyomorúságot. Az éhhalál körüli szint, a szociális ellehetetlenülés soha nem látott indulatot gerjesztett a cigányságon belül a mostani kormánykoalíció kirekesztő politikája miatt. Egyszer elfogy a türelem…

– Az elmúlt napokban olyan hírek láttak napvilágot, hogy Osztojkán Béla , a Phralipe elnöke és Raduly József is kilépett a szövetségből. Mi lesz most?

– Osztojkán Béla távozása nem jelent nagy gondot, hiszen a Phralipe két alelnöke – Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből – a Lungo Drom színeiben fog indulni. Raduly Józseffel pedig megbeszéltük ezt a kérdést, és úgy láttuk jobbnak mindketten, ha nem indul ezen a választáson. Ugyanakkor annak ellenére, hogy a média nem ad róla hiteles tájékoztatást, ahogy említettem, számos cigányszervezet csatlakozott hozzánk, mivel becsapottnak érzik magukat a Demokratikus Roma Koalíció által. E szervezetek a januári választáson még a DRK mögött sorakoztak fel, azonban a történtek után világossá vált számukra, hogy a Lungo Drom Választási Koalíció egyedüliként rendelkezik olyan programmal, amely valóban a cigányság érdekét szolgálja, és részesei akarnak lenni a megvalósításában. Amennyiben a választás szabályosan és korrekt módon történik, akkor nem érzem azt, hogy a Lungo Dromnak félnie kellene a megmérettetéstől. Bízom abban, hogy újra győzelmet aratunk.