🇬🇧🇭🇺 Az Egyesült Királyságban is egyre több politikus, szakértő gondolkozik úgy, hogy helyzetbe kell hozni a családokat,…

Posted by Novák Katalin on Friday, February 12, 2021
Hirdetés

„Azt tapasztaltuk az elmúlt években, hogy a magyar családpolitika híre messzire eljutott. Eljutott Londonba is, ami nincs is olyan messze, de közösek a kihívásaink, és nem egyformák a válaszaink” – tájékoztatott Novák Katalin a Facebookon, miután online konferencián vett részt brit partnerekkel.

A felek eszmecserét folytattak a két ország közös demográfiai kihívásairól.

Ennek során Novák kijelentette, hogy a családpolitika a legjobb befektetés a jövőbe, amire nagy szükség van a demográfiai nehézségek leküzdéséhez, ez az egyik fő célja a kormánynak.

Rámutatott, hogy Magyarországon 1981 óta csökken a népesség, azonban az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a gyermekvállalási kedv, és több évtizedes csúcson van.

Korábban írtuk


„Célunk, hogy minden olyan gyerek megszülethessen, akit terveztek a szülők” – fogalmazott.

A családpolitika másik fontos célja, hogy a gyerekes családok jobban éljenek, miután jelenleg a gyereket vállalók gazdasági értelemben véve hátrányos helyzetben vannak a gyermektelenekkel szemben, ezt a hátrányt pedig meg kell szüntetni – tette hozzá.

A miniszter arról számolt be, hogy bár az Egyesült Királyságban csökken a születések száma, a népességszám a bevándorlás következtében nő, ami általános jelenség egész Európában.

Novák Katalin ezt követően részletekbe menően bemutatta a magyar intézkedések főbb területeit.

A megbeszélésen többek között brit konzervatív parlamenti képviselők, miniszterelnöki tanácsadók, valamint a ResPublica nevű think tank igazgatója is részt vett. Utóbbi dicsérte a magyar kormány nemrég bejelentett intézkedését, miszerint a 25 év alattiak mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

Korábbi tájékoztatás szerint nemrégiben a japán kormánypárt főtitkár-helyettese is érdeklődött a magyar családpolitika eredményei iránt.