A Fővárosi Főügyészség szerint a Magyar Gárda Egyesület jogsértő magatartást folytat azzal, hogy a magyargarda.hu honlapon található nyilatkozatban katasztrófa-, rend- és polgárvédelmi feladatokat is célul tűzött ki, habár ezt a bírósághoz benyújtott alapszabály nem tartalmazta.

A Magyar Gárda Egyesület elnöksége az alábbi nyilatkozatot fogalmazta meg a kérdéssel kapcsolatban:

1. A Magyar Gárda Egyesület a kifogásolt tevékenységekkel kapcsolatban már számtalan nyilatkozatot tett. A Gárda tagjait, szimpatizánsait, mindig mint magánszemélyeket kértük arra, hogy indokolt esetben segítsenek a hatóságoknak. Szerencsére eddig nem került sor olyan katasztrófa helyzetre, amely ezt szükségessé tette volna.

2. A mai napon a honlapon található, félreérthető nyilatkozatból az ügyészség által kifogásolt részt ideiglenesen – a jogi helyzet rendezéséig – töröltük.

3. A Magyar Gárda Egyesület nem kíván lemondani a fenti tevékenységek ellátásáról, de azt kizárólag törvényes keretek között kívánja folytatni. Ezért az Egyesület alapszabály-módosítást tesz, hogy az ügyészség által jogsértőnek tartott helyzetre törvényes megoldást találjon.

4. Külön örömünkre szolgál, hogy az Ügyészség az alapos vizsgálat során egyesületünkkel kapcsolatban mindössze egyetlen apró jogi problémát talált. Ezzel véleményünk szerint végérvényesen bebizonyosodott, hogy a Magyar Gárda Egyesület a sajtóban megjelent rágalmakkal ellentétben nem náci, nem fasiszta és nem félkatonai szervezet. A Magyar Gárda magyar.

5. Minden honfitársunkat arra kérjük, hogy október 21-én, vasárnap 15.00-kor legyen ott a Hősök terén a Gárda újabb avatási ünnepségén. Ne engedjünk a félelemkeltésnek, a hazugságnak és a gyalázatnak. Mindenkinek ott a helye. Mert mindannyian gárdisták vagyunk!

A Magyar Gárda Egyesület elnökségének nevében:

Vona Gábor, a Magyar Gárda Egyesület elnöke