A nemzetközi kutatások elég egyértelműen kimutatják, hogy a magyarok ellenségesek az idegenekkel szemben – mondta az InfoRádiónak az ELTE tanszékvezető professzora, hozzátéve: vannak olyan országok, ahol az idegenellenesség nem ritka jelenség, de ott rengetek bevándorló él, és ez sok konfliktust generál.

Magyarországon viszont csak a rendszerváltás óta nyílik lehetőség a bevándorlásra és a szabad elvándorlásra, ezért itt nem él olyan sok bevándorló.

Örkény Antal az idegenellenességet azzal magyarázza, hogy a magyarok – főképp a mai gazdasági helyzetben – túlzottan féltik a munkahelyüket. Bizonytalannak érzik az állásukat, és egy újonnan jött ember, egy idegen bevándorló, aki ki is szoríthatja, félelmet kelt a számukra.

Pedig a szociológus hangsúlyozta: a bevándorlók jelentős része olyan munkahelyekre áramlik, ahol munkaerőhiány van és szükség van rájuk, nem pedig oda, ahol a munkahelyek bizonytalanok.

Nem arról van szó, hogy a magyarok gyűlölik az idegeneket – véli Örkény Antal, aki szerint az idegenellenesség mögött Magyarországon a belső társadalmi integráció áll: már hosszú évek óta azt érzik a magyarok, hogy ingataggá vált belső társadalmi helyzetük, a beilleszkedésük és a munkahelyi biztonságuk. Ezeket a belső félelmeinket pedig a bevándorlókra vetítjük ki – tette hozzá a szociológus.

(InfoRádió)