A lapnak készített reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a magyarok 78 százaléka egyetért az iskolák újranyitásával. Az elemzés szerint ez jelentős megerősítés a kormánynak, hiszen az ehhez hasonlóan fontos kérdéseknél elengedhetetlen a társadalom egyetértése, nemcsak a döntések elfogadása, de azok végrehajtása szempontjából is.

Hirdetés

Azt, hogy „szeptembertől egyelőre nem digitálisan, hanem hagyományos módon, az iskolába bejárva folytatódik a tanítás” a kormánypártiak 85, a baloldallal szimpatizálók 70 százaléka nevezte „jó döntésnek”, és csak 8, illetve 24 százalékuk vélte ennek ellenkezőjét – olvasható a Magyar Nemzetben.

A Nézőpont Intézet rámutatott: a világot sok tekintetben másként látó emberek között széles körű az egyetértés a kormány döntésével. Egyedül az iskolapadra még frissen emlékező, harminc év alatti korosztályban és a jobb digitális infrastruktúrával rendelkező budapestiek körében kisebb az iskolanyitással való egyetértés, de ezekben a csoportokban is a túlnyomó többség – 60, illetve 70 százalék – támogatja a kormány döntését.

A kutatás szerint még nagyobb a társadalmi egyetértés az Orbán-kormány régóta épített, lépésről lépésre kiterjesztett, ingyenes tankönyveket biztosító programja mellett. A magyarok 95 százaléka jó döntésnek tartja, hogy szeptembertől minden diák ingyenesen kapja meg a tankönyveket, és csupán 4 százalék gondolja ennek ellenkezőjét.

Korábban írtuk

A Nézőpont Intézet elemzésében kifejti: ilyen, szinte ellenvélemény nélküli társadalmi egyetértés korábban még a migráció elutasításakor vagy a rezsicsökkentés lépései körül sem alakult ki a magyar társadalomban. Nincs olyan társadalmi csoport, ahol a kilenctizedes támogatás alá szorulna az ingyenes tankönyvek népszerűsége: sem az életkor, sem a lakóhely, sem a jövedelmi viszonyok nem mutatnak érdemi eltérést.

Még a bevallottan a baloldali ellenzékkel szimpatizáló válaszadók 89 százaléka is a kormány pártján áll ebben a kérdésben, amely egyben azt is mutatja, hogy „a baloldal szervezési és tartalmi kritikái nem foglalkoztatják a magyarokat” – állapítja meg a Nézőpont a cikk szerint.