Azt írták: a keddi egyeztetés alapján megállapítható, hogy a szakszervezeti követelések az időközben végrehajtott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően okafogyottá váltak.

Hirdetés

Ennek egyik fontos eleme a szakképzésben oktatók munkabérének folyamatos, kiszámítható emelése. A napokban megjelent, pedagógusokat érintő törvényjavaslat garanciát jelenthet a következő évek béremelésére is – fogalmaztak.

A KIM álláspontja szerint egyes követelések éppen a szakszervezetben oktatók érdekeivel lennének ellentétesek. A merev 22 órás kötelező heti tanítási óraszámkeret visszavezetése tönkretenné a szakképzési rendszer rugalmasságát, a gazdasággal való összekapcsolását és az eddigi szakmai vívmányait, továbbá negatívan befolyásolná a szakképző intézményekben dolgozók gazdasági és szociális érdekeit.

Hozzátették: a közalkalmazotti juttatások kapcsán téves az a szakszervezeti álláspont, miszerint a korábban a közalkalmazotti törvény hatálya alatt álló oktatóknak bármilyen juttatását elvették volna. A jogviszonyváltáskor fontos garanciális elem volt, hogy minden érintett megőrizte azon előnyöket, amelyeket a közalkalmazotti jogviszony biztosított – jelezték.

Korábban írtuk


A tárca szerint az új szakképzési rendszer bizonyított, az oktatók elégedettek, ugyanis az idei kétlépcsős bérfejlesztés után további emelésben részesülhetnek.

A szakképzésben bekövetkező dinamikus változások népszerűségét jelzi, hogy a 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben és a jelentkezők száma folyamatosan emelkedik. Ez elismerése a szakképzésben dolgozók munkájának is. A további erősödéshez éppen ezért tartják fontosnak a szakmájukat szerető oktatók megbecsülését – emelték ki

A felek a megbeszélést azzal zárták, hogy a további egyeztetések helyi szinteken folytatódnak – áll a közleményben.