Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács hat év pereskedés után kapott lehetőséget az aláírásgyűjtésre, amelyet a múlt év tavaszán Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért címmel el is indított – közölte.    

A cél az, hogy az Európai Bizottságot olyan jogalkotásra bírják, amelynek végén az unió kohéziós politikája kiemelt figyelemmel kezeli majd azokat a régiókat, amelyek a nemzeti, kulturális, vallási vagy nyelvi sajátosságaik alapján elkülönülnek szomszédjaiktól – mondta a politikus.

Mindezt a magyar belpolitikában is üdvözölték „a magyar nemzeti gondolatot értelmezni tudó pártok”, mivel erős nemzetpolitikai eszközt látnak abban – fogalmazott Keresztes László Lóránt.

A kezdeményezés sikeréhez azonban az kell, hogy egy év alatt hét tagállamból legalább egymillióan támogassák azt. Az aláírásgyűjtéssel azonban még nem sikerült komoly előrelépést elérni – mondta a frakcióvezető, aki üdvözli az RMDSZ néhány héttel ezelőtti bejelentését a munka megkezdéséről.

Közölte: az európai zöld pártoktól is támogatást kér, mivel a kérdés szerinte alapvető európai értékekhez kapcsolódik.

Keresztes László Lóránt kérdést kapott Korózs Lajos szocialista politikus kijelentéséről, aki a gyöngyöspatai ügyben eljáró miniszteri biztost, a fideszes Horváth Lászlót nyomorultnak és bohócnak nevezte, valamint azt mondta róla: „ez az ember embernek is hitvány, nem parlamenti képviselőnek, embernek is. Odamegy uszítani. Undorodom tőle, amit csinál. Gyűlölöm őket ezért a mentalitásért”.

Keresztes László Lóránt valamennyi magyar politikusnak azt üzente, hogy aki közéleti feladatot vállal, az őrizze meg hidegvérét, az ilyen kijelentések ugyanis elfogadhatatlanok.     Kérdésre üdvözölte, hogy a szocialisták az LMP mintájára társelnöki rendszert vezetnének be.

A Párbeszéddel tartalmi együttműködésre törekednek a klímaváltozással kapcsolatos ügyekben – mondta.