Balsai Istvánt és Nagy Gábor Tamást ismét megválaszthatják

Bár a listás szavazatok tekintetében a Szövetség erősebb lett 2002-höz képest Budapesten, a főváros legtöbb kerületében egyelőre mégis lehetetlen vállalkozás leváltani a balliberális képviselőket. Buda néhány kerülete azonban ilyen szempontból kilóg a sorból, az 1. számú választókerületben Nagy Gábor Tamás, a 2. számú választókerületben pedig Balsai István marad nagy valószínűség szerint az országgyűlési képviselő.

Budapest 1. számú választókerületében (I. és II. kerület) Nagy Gábor Tamás, a Fidesz-KDNP jelöltje április kilencedikén úgy végzett az élen a voksok több mint 48 százalékát begyűjtve, hogy vele szemben az MDF és a Harmadik Út is indított ellenfelet, míg Kóka János az egyedüli balliberális jelölt volt.

– Kóka János mindent bevetett a kampányban, úgy is fogalmazhatnék, nála volt pénz, paripa és fegyver, mégis több mint háromezer szavazattal megvertem – nyilatkozta a Demokratának Nagy Gábor Tamás. – Ellenfelem megígérte, hogy rendbe teszi a Moszkva teret, holott gazdasági és közlekedési miniszterként nem tett ezért semmit. Elérte azt is, hogy a helyi szocialista jelölt még az első forduló előtt visszalépjen a javára, sőt, nem riadt vissza a valótlan állításoktól sem, a választási bizottság el is marasztalta ezért. Tényleg mindent megtett tehát, mégis úgy tűnik, nekem jóval több esélyem van a mandátum megszerzésére.

A I. kerület polgármestere hozzátette, ez persze nem jelenti azt, hogy a Szövetség elbízhatná magát, ám az biztató, hogy Kóka Jánosnak igazán már nincsenek tartalékai.

– A szocialista koalíciós partner már az első fordulóban támogatásáról biztosította őt Molnár Zsolt visszaléptetésével, más baloldali jelölt pedig nem volt. A nemzeti, vagy ha úgy tetszik, kormányváltást akaró táborból viszont rajtam kívül ketten is indultak. Bár eddig úgy látszik, az MDF-es induló nem lép vissza, ám bízom benne, hogy a szavazói közül sokan rám adják majd a voksukat, hiszen ugyanazt akarjuk: a Gyurcsány-kabinet leváltását. Marsi Péter Pál pedig, aki a Harmadik Út jelöltje volt, már kiadott egy közleményt, amelyben arra buzdítja szavazóit, voksoljanak rám. Nagy megtiszteltetés az is, hogy több neves nemzeti gondolkodású értelmiségi – Barsiné Pataky Etelkától Csóti Györgyön át Szabad Györgyig – aláírta azt a levelet, amelyben a rám, mint a legesélyesebb jobboldali jelöltre való szavazásra kérnek minden polgári gondolkodású választót – mondta Nagy Gábor Tamás. – Nyugodtan kimondhatom: Buda belvárosa kormányváltást akar. Az itteniek nem akarják az állami vagyon elherdálását, a Gyurcsány Ferenc- és Kóka János-féle „versenyalapú társadalomból” sem kérnek, s nem dőlnek be az ígéreteknek sem, ehelyett nemzeti szolidaritást, szabad, polgári társadalmat szeretnének. Ezt mutatja, hogy a nagyon magas, 81 százalékot meghaladó részvétel mellett már az első fordulóban 48 százalék fölött teljesítettem, ami jobb eredmény, mint amit négy éve elértem az első körben. Hiszek tehát a sikerben, és hiszek abban is, hogy az egész országban az építkezés, a nemzeti szolidaritás programja győzedelmeskedik majd.

A 2. számú választókerületnek, amely a II. kerület legnagyobb részét magában foglalja, immár nyolc esztendeje Balsai István az országgyűlési képviselője. Ezt azért nem árt tisztázni, mert – a jobboldal tagoltságának köszönhetően négy éve polgármesterként dolgozó – Horváth Csaba MSZP-s jelölt a helyieknek küldött névre szóló levelében szintén „a kerület országgyűlési képviselőjének” aposztrofálja magát, holott négy éve csupán listán jutott be a parlamentbe. Emiatt egyébként panasz is érkezett a választási bizottsághoz.

– Nagyon örülök annak, hogy a szavazatok közel 45 százalékát begyűjtöttem, ami azért is nagy szó, mert rendkívül magas, közel 83 százalékos volt a részvétel a körzetemben. Ezúton is köszönöm a támogatást a választóknak – nyilatkozta a Demokratának Balsai István, a Fidesz és a KDNP közös jelöltje. – Ezzel az eredménnyel kilencszázalékos, mintegy 3800 szavazatos előnyre tettem szert Horváth Csabával szemben, míg Póta Gyula SZDSZ-es alpolgármester 10,97 százalékot ért el. Nekünk vannak még tartalékaink, hiszen az MDF-es induló 4,7 százalékot szerzett, míg a Harmadik Út által jelölt Balczó Zoltán 3,3 százalékot kapott. S biztató az is, hogy mind százalékban, mind szavazatszámban nőtt a támogatottságom a 2002-es és az 1998-as első fordulóhoz képest, s a második körben mindkét korábbi alkalommal engem bíztak meg képviseletükkel a II. kerületi választópolgárok.

Balsai István ugyanakkor érdekességként megjegyezte, hogy míg Póta Gyula támogatottsága nem érte el a 11 százalékot, az SZDSZ-listán 17 százalékot szerzett. Ez pedig szerinte azt mutatja, hogy a kerületben nagyon magas volt az átszavazók aránya, magyarul Horváth Csaba támogatói listán az SZDSZ-t támogatták, hogy a magát liberális pártnak nevező erő bekerüljön az Országgyűlésbe.

– Ha mindez annak köszönhető, hogy a helyi MSZP esetleg a háttérben „átirányította” a választóit a koalíciós partnerhez, az ellen mindenképpen tiltakozni kell, mert a szavazók ilyen típusú befolyása ellentétes a rendszerváltozáskor lefektetett elvekkel – mondta az Antall-kormány igazságügy-minisztere. – Ha egy párt egy másik pártot, vagy egy másik pártnak a jelöltjét támogatja, akkor tegye azt nyíltan. Mint például esetemben a Jobbik, amelynek jelöltje, Balczó Zoltán kiadott egy közleményt az első forduló után, s ebben ezt írja: „A Jobbik a kormányváltás esélyének fenntartása, az MSZP-SZDSZ hatalmon maradásának megakadályozása érdekében javasolja választóinak, hogy a kiélezett küzdelemben Balsai Istvánt támogatva éljenek második fordulós szavazatukkal.”

Balsai István megjegyezte, hogy a sikerben nem kis része van annak a több száz aktivistának, aki az elmúlt hónapokban a kampányát segítve dolgozott – az aktivisták részben Fidesz-tagok, részben pedig párton kívüli polgári körösök. S nekik nagy szerepük van abban is, hogy a választások előtt több mint 8800 kopogtatócédulát sikerült összegyűjteni.

– Bízom abban, hogy aki változást akar, az pártszimpátiától függetlenül megtisztel a bizalmával április 23-án. Én pedig megígérhetem, hogy az elmúlt nyolc esztendőhöz hasonlóan a kerület minden polgáráért dolgozom majd az Országgyűlésben – tette hozzá Balsai István.

Két nappal a választások első fordulója után Áder János volt a II. kerületi Fidesz-szervezet vendége. A frakcióvezető filmbejátszásokkal és újságcikkekkel alátámasztott előadásában emlékeztette a több száz fős közönséget a szocialista-liberális oldal hazugságaira, be nem tartott ígéreteire, és arra kérte a jelenlévőket, hogy mindezeket osszák meg azokkal is, akik nincsenek tisztában mindezzel.

Áder János azt is elmondta, hogy igenis van esély a kormány leváltására. Két 2002-es példával bizonyította be, hogy ha hiszünk a sikerben, akkor olyan körzetekben is van esély a győzelemre, ahol erre a második forduló előtt kevés esély látszik. Nagykátán négy esztendővel ezelőtt Czerván György mintegy 2700 szavazattal kevesebbet gyűjtött az első körben, mint a szocialista Doszpot Péter, végül a fideszes honatya több mint 3200 szavazatos előnynyel nyerte el a képviselői posztot. Hasonlóra volt példa Jászapátiban is, ahol Járvás István annak ellenére vert 2100 szavazatot Szekeres Imrére, hogy a szocialista politikus az első fordulót még hasonló előnnyel nyerte meg.

A frakcióvezető elárulta azt is, Nagy Gábor Tamás és Balsai István körzetét azok közé sorolja, ahol nagyon nagy esély van a sikerre, és arra buzdított mindenkit, hogy április 23-án is menjen el és voksoljon rájuk. Hiszen vasárnap csak akkor győzhet a polgári oldal, ha ezúttal mindenki elmegy szavazni.

Bándy Péter