Az egriek harca az egész ország harca – írja a szervezet közleményében, melyben követelik, hogy a megyei önkormányzat bontsa fel a kórház privát működtetéséről kötött szerződést a HospInvesttel. Követelik továbbá, hogy ne csak a HospInvesttel, hanem más magáncéggel se kössenek privatizációs szerződést.

A Szociális Fórum szerint az egészségügyi ellátás (az egészségügyi intézmények és a finanszírozása is) maradjon közösségi tulajdonban, állami szakmai felügyelet és garanciavállalás alatt, ha pedig fejlesztésébe magántőkét akarnak bevonni, akkor az állam a közösségi érdek elsődlegességének szempontja szerint kössön szerződést, ne pedig annak rovására.

A közlemény leszögezi: elfogadhatatlannak tartanak minden olyan szerződést, amely a profitérdeknek biztosít elsőbbséget a közös emberi és társadalmi érdekkel szemben. Azt vallják, hogy a magyar társadalom megtermeli a szükséges erőforrás fedezetet ahhoz, hogy közpénzből tartsa fenn a humán erőforrásokat újratermelő rendszereket, az egészségügyet, az oktatást, a generációs újratermelés intézményeit, valamint a társadalmi szolidaritáson nyugvó jóléti szolgáltatásokat. Nem igaz – írják –, hogy az egészségügy fejlesztése csak a magántőke fokozott bevonásával biztosítható. Ahhoz, hogy a közszolgáltatások fejlődjenek, változtatni kell az elosztási viszonyokon, és a társadalom javára kell átcsoportosítani annak az idehaza megtermelt értéknek egy nagyobb részét, amelyet a multinacionális trösztök nyereségként kivisznek az országból (évi 4-5 milliárd dollárról van szó) – olvasható a közleményben.

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal nagyon fontosnak tartja azt az aktív szolidaritást, amelyben a Vasutas Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és más ágazatok dolgozói részesítik az egriek harcát. A fejlemény arra utal, hogy az ország saját érdekének tekinti az egri kórház ügyét, és sikerre akarja juttatni, mint ahogyan sikerre juttatta a társadalombiztosítás privatizálása előtt utat nyitó törvény visszavonását is. A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal arra szólítja fel a civil szervezeteket, az egészségügyi szakma egészét, Eger város és a környező települések lakosságát, a szakszervezeteket, hogy álljanak ki az egri kórház dolgozói mellett, és támogassák harcukat mindnyájunk közös érdekében – áll a közleményben.

(MNO, Lánchíd Rádió)