Fotó: MTI, archív, szerk.

Az MSZP nagyon beszédes és kritikus kedvében lehet a mai napon, hiszen csak a Sargentini-jelentéssel összefüggésben három közleményt is kiadtak.

Fotó: MTI (archív, illusztráció, szerk.)

Ujhelyi István reagált „Szijjártó Péter hazugságaira” és azt is megmondta, szerinte mit kellene tennie a kormánynak „egy normális demokráciában”

A Sargentini-jelentést szintén támogató Ujhelyi István szerint a „szokásosnál is nagyobb, bődületes hazugság”, hogy az Európai Parlament csalással érte el, hogy elfogadják a Magyarországot elmarasztaló és akár súlyos szankcióknak kitevő dokumentumot.

Ehelyett – Ujhelyi szerint – az Európai Parlament közel hetven százalékos többséggel, pártcsaládokon átívelő egységben fogadta el a jelentést. A Fidesz elszokott attól, hogy nem saját maga alakítja a szabályokat, hanem neki kell alkalmazkodnia hozzájuk – írta.       

Egy másik közleményében pedig azt mondja, hogy a „történelmi” „7-es cikkelyes eljárás” megindítása után „egy normális és szerencsés országban ilyenkor a szégyenpadra került kormány megköveti a választókat és önként távozik a hatalomból, de legalábbis elgondolkodik azon, hogy bűnei elfedésére meddig tarthatja még pajzsként maga elé a teljes nemzetet”.

„Orbáni végállomás: szélsőjobbos párt vezeti Magyarországot” – párt országos központja szerint

A Sargentini-jelentés nem a nemzettársainkat és nem a hazánkat, hanem a korrupt Orbán-kormányt ítéli el. Ezért hazafias kötelességünk megszavazni azt – írták.

A közlemény szerint Orbán Viktor végérvényesen szakított az európai konzervatív jobboldallal és bejelentkezett az Európa-ellenes szélsőségesek vezetőjének. Ez ugyan nem fáj az MSZP-nek, de az igen, hogy Magyarország és a magyar nemzet pozícióit Orbán szélre tolódása súlyosan veszélyezteti.

A magyar miniszterelnök szerintük már a mai szavazás előtt vereséget szenvedett. Az európai közösségünk ugyanis egyértelművé tette: nem nézi tovább tétlenül, ahogy Orbán oligarcha-rendszert építve egész Magyarországot magával rántja. Ezzel erősen kérdésessé vált, hogy a magyar kormány lesz-e olyan pozícióban, hogy sikerrel meg tudjon vívni a hazánknak járó uniós forrásokért a következő költségvetési időszakban.