Fotó: MTI/Balázs Attila
Mile Ferenc, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió elnöke, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelõs államtitkára, German Gabriella, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Hajdúböszörményi Szociális Szolgáltató Központjának intézményvezetõje és Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház egyházelnöke (b-j) a Támogatott lakhatás kialakítása és szociális alapszolgáltatások fejlesztése Hajdúböszörményben elnevezésû projekt záró rendezvényén, a Bethlen Gábor utcában felújított lakóotthon átadásán Hajdúböszörményben 2023. december 8-án.
Hirdetés

Fülöp Attila a Támogatott lakhatás kialakítása és szociális alapszolgáltatások fejlesztése Hajdúböszörményben elnevezésű projekt záró rendezvényén azt mondta, a támogatott lakhatás programban kialakított lakásokban szociális munkával támogatva teremtik meg az önálló élet lehetőségét fogyatékossággal élő embereknek.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a harminc éve megalkotott, azóta többször az igényekhez igazított szociális törvény a szociális biztonság megteremtését, megszervezését még állami, illetve önkormányzati feladatként határozta meg.

Mára eljutottunk odáig, hogy ezen a területen a civil, egyházi és önkéntes szervezetek megerősödtek, részt tudnak venni a gondoskodáspolitikai erőfeszítésekben – utalt Fülöp Attila arra, hogy Debrecenben egy civil szervezet, a Fény Felé Alapítvány, Hajdúböszörményben pedig a baptista egyház közössége jóvoltából javul a fogyatékossággal élő gondozottak helyzete.

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke azt mondta, a szolgálat, amit a fogyatékossággal élők érdekében végeznek, „tanulás az Isten szeretetéből, és pici részletek továbbadása az Isten szeretetének”.

Mile Ferenc, a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió elnöke jelezte: a beruházással a fejlesztések nem állnak meg, a jövőben szeretnének különféle foglalkoztatókat, elsőként egy gyertyaöntő manufaktúrát létrehozni, és a fogyatékossággal élők által készített termékekkel akár a piacon is megjelenni.

German Gabriella intézményvezető a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió gondozási szolgálatának intézvényvezetője ismertette: a Széchenyi 2020 programban elnyert 752,5 millió forint európai uniós és magyar támogatásból négy ingatlant vásároltak és újítottak fel Hajdúböszörményben, ahol 24 fogyatékossággal élőnek biztosíthatnak támogatott lakhatást.

Ezen túlmenően bővítették a házi segítségnyújtást és a fogyatékossággal élők nappali ellátását biztosító kapacitásukat is – fűzte hozzá az intézményvezető.

Korábban írtuk