A nemzetgazdasági miniszter szerint négy esztendővel ezelőtt ugyanis a csődelhárítás, a csődveszély adott munkát, ezzel szemben ma az a kérdés, hogyan lehet a növekedést tartóssá, stabillá tenni, hogyan lehet még több munkahelyet létrehozni.

A fenntarthatóságot firtató kérdésre válaszul kijelentette: a tavalyi év 10 százalékos, illetve az idei év 20 százalék feletti beruházási növekedése azt mutatja, hogy a vállalkozások optimistább jövőképet látnak maguk előtt, hajlandóak befektetni, növelni a foglalkoztatottságot, ez pedig megteremti a tartós növekedést. Emellett a kormánynak határozott elképzelései vannak iparfejlesztésre, további ágazatok támogatására. Példaként az idegenforgalmat és az élelmiszeripart említette, és megjegyezte azt is, hogy átalakították az európai uniós támogatások rendszerét, 2014 és 20 között a források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják.

Varga Mihály kitért rá: a magyar gazdaság szerkezetéből hiányzik a középvállalati réteg. Kellenek olyan középvállalatok, amelyek beszállítóvá tudnak válni, importot tudnak kiváltani, versenyképes áruval világszínvonalon tudnak megjelenni az exportpiacokon.

A nemzetgazdasági miniszter beszélt arról is, hogy átalakítják a munkaügyi hivatalok rendszerét. A mostani megszűnik, másfajta struktúrája lesz a munkaügyi szervezetnek, közölte. Azt szeretnék, ha az új, dinamikusabb rendszerben sokkal „versenyképesebb, fogyasztóbarátabb” módon foglalkoznának az álláskeresőkkel.

– Nincsenek szent tehenek a magyar gazdaságban – mondta a reklámadóról Varga Mihály, aki a tiltakozásokra utalva megjegyezte: ugyanez volt a helyzet a bankadó bevezetésekor is. Nincs gond a reklámadóval, 7 másik uniós tagországban is működik – tette hozzá.

A miniszter az interjúban megismételte: a kormány azt szeretné, ha a hazai bankrendszer több mint 50 százaléka magyar tulajdonban lenne, válság idején ugyanis a külföldi anyabankok jövedelmet vonnak ki az országból. Ezt történt 2008-ban is, amikor a hitelezés beszűkült. A kormány célja nem zárja ki, hogy külföldi bankok is működjenek az országban, tette hozzá.

A kabinet több forgatókönyvvel is készül a Kúria jogegységi döntésére a devizahitelezéssel kapcsolatban – ismertette Varga Mihály, felidézve: a kormány már korábban elhatározta, hogy hosszú távon nem lesz devizahitelezés az országban, a kérdés az, hogyan lehet ezt minél gyorsabban megvalósítani.

(hirado.hu-fidesz.hu)