Potápi Árpád János a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) diaszpórával foglalkozó miniszteri- és intézményvezetői konferenciáján megfigyelőként képviselte Magyarországot a kirgiz fővárosban, ahol az azeri és a kazah küldöttség képviselőivel kétoldalú megbeszéléseket is folytatott.

Hirdetés

Tárgyalásai után elmondta: a konferencián azért kapott nagy figyelmet a magyar küldöttség felszólalása, mert valamennyi türk államnak jelentős számú állampolgára él szétszórva Oroszországban, Nyugat-Európában és a tengeren túl. Az utóbbi években ezeket az államokat is egyre inkább foglalkoztatja, hogy miként tudnák megtartani nemzeti identitásukat a diaszpórában élők. A türk államok fontosnak tartják azt is – tette hozzá -, hogy miként tudják ápolni kapcsolataikat a külföldön élő honfitársakkal.

Ezért volt hasznos számukra a magyar küldöttség előadása, amely részletesen bemutatta, hogyan visel felelősséget a magyar kormány a határon túli magyarságért. Ez a felelősségvállalás a Kárpát-medencében élő magyarság gazdasági támogatásán túl a világ többi részén élő magyar emberek oktatási-, kulturális és egyházi életére is kiterjed. Előadásában az államtitkár ismertette, hogyan működik a 2011 óta rendszeresen összehívott magyar diaszpórafórum, valamint a Kőrösi Csoma Sándorról és a Petőfi Sándorról elnevezett program.

Potápi Árpád János a visszajelzések alapján úgy érzékelte, hogy a teljes jogú tagsággal rendelkező türk államokat – Azerbajdzsánt, Kazahsztánt, Üzbegisztánt, Kirgizisztánt és Törökországot – is foglalkoztatja: hogyan tudnának minél egyszerűbben állampolgárságot adni a külföldre vándorolt vagy már ott született nemzettársaknak; ezért a magyar kormány egyik új intézményét, a hazaváró irodákat is bemutatta nekik. A párbeszédet jelentősen megkönnyíti, hogy valamennyi türk államnak van állandó képviselete Budapesten – tette hozzá az államtitkár.

A TÁSZ diaszpórával foglalkozó miniszteri- és intézményvezetői konferenciáján Magyarország második alkalommal képviseltette magát; az első ilyen tanácskozást Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban rendezték meg 2022-ben.

Korábban írtuk