Polgári Piknik Kötcsén

A veszély itt és most közvetlen: diktatúrát építenek, kifosztanak egy országot, erőszakot alkalmaznak az emberek ellen. Ezzel szemben a parlamenten keresztüli védekezés lehetősége csak korlátozottan áll fenn – jelentette ki Orbán Viktor szombaton, a negyedik alkalommal megrendezett Polgári Pikniken a Somogy megyei Kötcsén.

Az ezúttal sajtónyilvános rendezvényen a hagyományoknak megfelelően a polgári értelmiség színe-java elemezte az ország problémáit. A népszavazás körüli hercehurca, majd a fasisztázásra ürügyül szolgáló, Magyar Gárdára alapozott baloldali hisztériakeltés éppúgy slágertéma volt, mint a várhatóan forró őszre készülve az emberi jogok helyzete és az ország morális-lelki állapota. Ebben témában Morvai Krisztina jogász, Kiss-Rigó László püspök, Balog Zoltán, az Országgyűlés Emberi Jogi és Vallásügyi Bizottságának elnöke, valamint Fábry Sándor humorista tartott előadást, majd válaszolt a közel négyszáz jelenlévő kérdéseire.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének és Zombor Gábor, Kecskemét polgármesterének beszélgetése egy másik komoly problémáról, a kisvállalkozások helyzetéről szólt.

Bár Varga Mihály előadást nem tartott, a beszélgetések közötti szünetekben őt is sokan faggatták a gazdaság aktuális kérdéseiről, így az FHB privatizációjáról.

– Az FHB-bankcsoport sikeresen működik, ez tehát nem indokolta, hogy magánkézbe kerüljön. Furcsa volt az értékesítés módja is, kérdés, miért ilyen hirtelen adták el és miért nem kaptak lehetőséget a magyar kisbefektetők – mondta lapunknak a volt pénzügyminiszter. – Rossz volt az időzítés is, Amerikában összeomlottak a másodlagos jelzálogpiacok, csődhullám indult el, ebben a helyzetben tudni lehetett, hogy nem lehet egy jelzálogbankért akkora összeget kapni, mint amennyit egyébként érne. Ebből is következik részben, hogy az elmúlt három hónapban mindig többet értek a részvények, mint amekkora összeget, 2025 forintot az eladáskor kapott az állam egy FHB-részvényért.

Varga Mihály szerint szomorú az is, ahogyan a kormányzat az állami vagyont kezeli. Utalt a vagyontörvényre, amelynek következtében az állami vagyonról „az Altus egyik leánycége” fog dönteni, a vagyongazdálkodási tanács tagjait ugyanis miniszterei javaslatára a kormányfő nevezi ki. Az Állami Számvevőszék 2005-ben körülbelül 3800 milliárd forintra becsülte az állami vagyon nagyságát, emellett 700-800 milliárd forintnyi vállalkozói vagyon van az ÁPV Rt.-nél. Ez is nagyon tetemes összeg, de elképzelhető, hogy ha végre készülne egy vagyonleltár, kiderülne, hogy még ennél is nagyobb értékekről van szó.

Navracsics Tibort eközben legtöbben arról kérdezték, mi várható a parlament őszi ülésszakán.

– Ilyenkor mindig vannak kötelező feladatok, ilyen a költségvetés, ennek vitája hangsúlyos része lesz a következő hónapoknak. Már csak azért is, mert szakértők szerint a 2008-as költségvetési év semmivel sem lesz könnyebb, mint az idei. Azt is ígéri a kormányzat, hogy az egészségügyi törvényeket beterjeszti az Országgyűlés elé, nyilván ezek is heves vitákat váltanak majd ki – mondta a Demokratának Navracsics Tibor frakcióvezető. – Az is valószínűnek látszik, hogy előkerül a parlamentben is az antiszemita kártya, Gyurcsány Ferenc egész ősszel fasisztázni fog, ez számára a menekülési útvonal. De úgy hiszem, erre a hisztériakeltésre egyre kevésbé fogékony a társadalom – tette hozzá Navracsics Tibor.

A legnagyobb érdeklődés az Országgyűlés és közélet témakört kísérte, amelyen Navracsics Tibor frakcióvezető és Orbán Viktor elemezte a belpolitikai helyzetet. Navracsics az ellenállás demokratikus lehetőségeiről és a parlamenti munka fontosságáról, lehetőségeiről beszélt. Ezt a témakört folytatta Orbán Viktor is, aki elmondta, a képviselői munka fontos, de emellett más demokratikus eszközökben is gondolkodni kell.

– Egyetértek azokkal a jobboldaliakkal, akik az ellenzéket és az egész magyar parlamentáris rendszert amiatt kritizálják, mert tehetetlennek érzik. Azzal azonban nem értek egyet, hogy ez indok lenne arra, hogy lebecsüljük a parlamentet és a parlamentben végzendő munkát. A jobboldalnak igenis meg kell becsülnie azt a tényt, hogy számottevő parlamenti erőként van jelen. De nem javaslom, hogy azzal álltassuk a saját híveinket, mert őszintétlennek, hiteltelennek fogunk látszani, hogy a parlamenten belül a soron következő választások idejét megelőzően az alapdilemmát megoldó változást lehet elérni – közölte a pártelnök.

Orbán Viktor szerint, mivel a szavaknak nincs ereje, az országgyűlési frakció pedig nem tudja lerövidíteni a 2010-ig hátralévő három évet, így nem marad más hátra, mint a parlamenten kívüli cselekvés. Ez egy demokráciában, hiába állít mást a balliberális oldal, még nem feltétlenül antidemokratikus. A pártelnök szerint ebben a helyzetben a népszavazás az egyetlen lehetséges megoldás. Úgy vélte, a népszavazásnak lényegi ponton kell megtámadnia a mostani hatalom ellenállásra okot adó működését, és szimbolikusan ki kell fejeznie, hogy a kormányzat és az emberek közötti „választási szerződés” felbomlott. A pártelnök fontosnak tartja, hogy a népszavazás lefolyása megkérdőjelezhetetlenül demokratikus legyen, a győzelemnek pedig egyértelműnek és elsöprő erejűnek kell lennie, hogy ez demokratikus alapot teremtsen egy mély politikai átrendeződésre.

Bándy Péter