Országosan is az egyik legizgalmasabb választási „csatát„ Fejér megye 4-es számú választókerületében (Dunaújváros és környéke) vívták a jelöltek, és itt született az egyik legnagyobb szenzáció is. Egy ideig – alacsony feldolgozottság mellett – még Kálló Gergely, a térség jobbikos országgyűlési képviselője, a baloldali összefogás jelöltje vezetett. Ez az előny aztán az adatfeldolgozás előrehaladtával csökkent, majd Mészáros Lajos, a Fidesz–KDNP jelöltje átvette a vezetést és magabiztosan nyert.

Hirdetés

Végül a szavazatok 46,17 százalékát Mészáros Lajos, 43,81 százalékát Kálló Gergely szerezte meg. Végül tehát nagy meglepetésre több mint 1000 szavazattal a Fidesz jelöltje nyert a korábbi baloldali fellegvárban.

Dunaújvárosban 1994 és 2010 között minden országgyűési voksolást az MSZP nyert, majd a Fidesznek 2010-ben sikerült nyernie. 2014-ben már a mostani határok mellett nagyon szoros győzelmet aratott a Fidesz, a szavaztok 35,88 százalékával sikerült elhódítaniuk a mandátumot. 2018-ban már a jobbikos Pintér Tamásé lett a képviselőség, a szavazatok több mint 43 százalékával. Pintér polgármesterré választása miatt 2020 elején időközi országgyűlési választást kellett kiírni. Akkor a baloldali pártok által támogatott Kálló Gergely a szavazatok 56,43 százalékával nyert.

A további részletekről IDE kattintva az Origo honlapján olvashat.

Korábban írtuk