Budapest, vízivárosLe a kalappal! A magyar úszók 51 nemzetből a 6. helyet szerezték meg a budapesti úszó…

Posted by Fürjes Balázs on Monday, May 24, 2021
Hirdetés

Le a kalappal! A magyar úszók 51 nemzetből a 6. helyet szerezték meg a budapesti úszó Európa-bajnokságon. Öten előttünk, negyvenöten mögöttünk – bravúros teljesítmény! – írta Fürjes Balázs.

Miért különleges sport az úszás nekünk, magyaroknak? Miért tartjuk ilyen nagy becsben? Miért ekkora öröm, ha bajnokaink győznek? A világon 5 olimpiai sportág van, amit mindenütt sokan néznek, amelyek az egész világon a legnépszerűbbek. 5 sportág, amit világszerte néznek és számon tartanak: foci, kosárlabda, tenisz, atlétika és úszás. Ebből egyetlen-egy van, ami nem csupán a top 5 egyike, de amelyben a magyarok folyamatosan, megszakítás nélkül ott vannak a világ élvonalában – az úszás. Fociban voltunk ott, csuda lenne, ha egyszer visszatérnénk, de úszásban Hajós Alfréd első magyar olimpiai aranya óta ott vagyunk. Ezért szerez különös dicsőség Magyarországnak, ha úszók állnak Európa vagy a világ dobogóján – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Fürjes Balázs szerint Budapest megint remek házigazda volt, a vendégek szuperlatívuszokban köszönik meg a magyarok munkáját. Felsorolta, milyen hasznokkal, előnyökkel jár minden magyar számára a most zárult Eb:

  • A legjobbkor tette térképre Budapestet, Magyarországot – most kell újraindítanunk a turizmust is!
  • Munkát adott a járvány miatt padlót fogott rendezvényszervező kis- és középvállalkozások egy részének.
  • Motivációt és lendületet adott az olimpia előtt a magyar úszósportnak.
  • Megszólította a családokat, a gyerekeket – a budapesti Eb és a nyári olimpia hatására többen és lelkesebben ugranak majd medencébe nyáron és kezdik meg az úszást ősszel!
  • Összekovácsolja a nemzetet! Kicsiket-nagyokat, budapestieket és vidékieket, a világról sok mindenben mást gondolókat. A nagy magyar teljesítmények összehoznak bennünket egymással, megerősítik az önbizalmunkat, a magyarok önbecsülését és összetartozását. Ez a sport, a magyar sport legnagyobb ereje!

„Újra bizonyított a Duna Aréna is! A világ legjobbjának tartott versenyuszodája, amit világrekord idő alatt építettünk föl a 2017-es világbajnokságra. Bár még felkészülési idő van, újabb világcsúcsoknak adott otthont az arénánk! Nem véletlenül – amikor építettük, a magyar mérnökök alaposan tanulmányozták a gyors medencék titkait, és a tervezésnél kifejezetten cél volt, hogy a világ egyik leggyorsabb szabályos versenymedencéje legyen a Duna Arénáé – kötődjön sok világcsúcs Budapesthez!”

Korábban írtuk

Fürjes Balázs köszönetet mondott a kluboknak, a családoknak és az erdőknek is. A teljes bejegyzés itt olvasható.