Hirdetés
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Pannonhalma, 2022. november 18. Áder János volt köztársasági elnök (b2) és felesége, Herczegh Anita, a Regõczi Alapítvány alapítói átveszik a Szent Márton-díjat Simon Attilától, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatójától (j2) és Haál Gábortól, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatójától (j) a Pannonhalmi Fõapátság Szent-Márton bazilikájában 2022. november 18-án. Balról Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi fõapát. A 2001-ben alapított díjat olyan embereknek adományozzák Szent Márton napja alkalmából, akik az elõzõ évben, években hozzájárultak a nemzeti örökség, a kulturális értékek, továbbá a megvalósított szociális elkötelezettség minél jobb megismertetéséhez, valamint kihasználják és egyben megõrzik a Pannon-térség egyedülálló adottságait.

A 2001-ben alapított díjat olyan embereknek adományozzák Szent Márton napja alkalmából, akik az előző évben, években hozzájárultak a nemzeti örökség, a kulturális értékek, továbbá a megvalósított szociális elkötelezettség minél jobb megismertetéséhez, valamint kihasználják és egyben megőrzik a Pannon-térség egyedülálló adottságait. Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát ünnepi beszédében kiemelte, hogy Szent Márton lelkületét kell eltanulni, „az emberre, a másikra figyelő lelkületét”.

Ezt a lelkületet a mindennapos találkozásokban lehet megtalálni – mondta, hozzátéve, hogy a találkozás nem más, mint amikor megnyílsz minden előtt, ami körülvesz, „olyanképpen, hogy teljes lényeddel befogadd és éljed meg a találkozást”. A főapát hangsúlyozta azt is, hogy Szent Márton emléke eleven, élete és tettei gondolkodásra, cselekvésre, alkotásra ösztönöznek. Hozzátette: „szükségünk van Márton szókimondására, bátorságára, tántoríthatatlan küzdelmére az emberért, a szeretetért, a tisztulásért, a tiszta megoldásokért”.

Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója a laudációban felidézte, hogy Áder János és hitvese, Herczegh Anita 2021 áprilisában hozták létre a Regőczi Alapítványt, amelynek küldetése, hogy a koronavírus-járvány következtében több mint kilencszáz árván vagy félárván maradt gyermeket a felnőttkor eléréséig támogassa és segítse. Azt mondta: megértették, hogy „az Úr nekik hagyta meg a tragikus világjárvány árváit és félárváit, anyagi kilátástalanságba és jogi tanácstalanságba került családjait. Mindezzel példát adnak közösségeinknek, hogy Szent Márton-i éber tekintettel keressük azokat, akiket senki nem vesz észre, akiken senki sem könyörül”.

Áder János felesége nevében is megköszönte a díjat. A volt köztársasági elnök elmondta, hogy az alapítvány létrehozása a „legtermészetesebb elhatározás” volt, abból a késztetésből született, hogy tenni kell valamit és mindenki tegye meg azt, amit megtehet.

Korábban írtuk

Háláját fejezte ki azért, hogy az alapítvány megkezdhette munkáját és azért is, hogy mennyi támogatást kaptak eddig. A díj megtiszteltetés és további munkára ösztönöz – zárta beszédét Áder János.