Az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárcavezető emlékeztetett, az egyeztetésen Otar Samugia miniszterrel áttekintették az agrárium kiaknázatlan lehetőségeit a két ország közötti együttműködésben. Ennek alapját az idén májusban Tbilisziben aláírt mezőgazdasági együttműködési szándéknyilatkozat adja, amely a vetőmagtermesztés- és nemesítés, a gyümölcs- és zöldségtermesztés, a szőlészet és a méztermelés területén foganatosít együttműködést – részletezte.

Hirdetés

A két tárcavezető a hűtőházak telepítésben történő együttműködésről is tárgyalt. Nagy István hozzátette, emellett készek megosztani a georgiai gazdákkal a gyakorlati tapasztalataikat a hazai agrárszektorban kiemelkedő teljesítménnyel bíró magyar vállalatok. Hangsúlyozta, komoly együttműködési lehetőség rejlik a vetőmagtermesztésben is. A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai mezőgazdaság egyik csúcsteljesítménye, évente ugyanis csaknem 500 millió euró értékű árut állít elő. Éppen ezért van lehetőség a kétoldalú kereskedelem fokozásának érdekében a georgiai gazdálkodók elvárásainak megfelelő, kiváló minőségű vetőmagokat exportálni. Ezek a vetőmagok pedig a helyi adottságoknak megfelelően tovább alakítva eljuthatnak majd más keleti piacokra – tette hozzá a tárcavezető.

Nagy István kiemelte, hazánk elkötelezetten támogatja Georgia európai uniós integrációját és Magyarország kész megosztani ismereteit a közösséghez történő csatlakozás érdekében.

Korábban írtuk