Fotó: youtube.com (képernyőfotó)
Hirdetés

Az egyházközség honlapján olvasható nyilatkozat szerint szerdán, alig egy nappal a tanévkezdés előtt, az önkormányzat tulajdonosként – az egyházközség álláspontja szerint – önkényesen, mindenfajta előzetes bejelentés nélkül zárat cserélt a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola telephelyeként működő Petőfi utca 6. alatti iskolaépület földszinti, az iskola által használt termein. E lépésével az önkormányzat nemcsak akadályozza a szeptember 1-jei iskolakezdést, hanem a taneszközeitől is elzárja az iskolát – áll a közleményben.

Az egyházközség által nyilvánosságra hozott megállapodás szerint az önkormányzat 2020 augusztusában öt nevelési évre a Szőnyi-iskola ingyenes használatába átadta a Petőfi utcai ingatlan teljes emeleti részét. A megállapodást kétszer is módosították, ennek alapján az iskola idén februártól a korábban bútorraktárként használt földszinti helyiségeket oktatási célra veheti igénybe. A megállapodás alapján az önkormányzat kizárólag akkor mondhatja fel a szerződést – az adott közoktatási év utolsó napját követő ötnapos határidővel, ha az egyházközség nem köznevelési feladatot lát el vagy nem fizeti rendben az ingatlan rezsijének rá eső részét. Mivel ezek egyike sem áll fenn, az egyházközség azonnali jogorvoslattal fordul az illetékes szervekhez.

A hódmezővásárhelyi közgyűlés május 30-án döntött arról, hogy az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeinek biztosításáról szóló törvény módosításával ellentétben nem adja át a református egyházközségnek az önkormányzati tulajdonú, de az egyház által oktatási célra használt Petőfi utcai iskolaépületet. Majd július végén határoztak arról is, hogy társasházzá alakítják az ingatlant. A döntést Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester az önkormányzati érdekek védelmével indokolta. Az önkormányzat a több mint 400 millió forintra értékelt épületet fölajánlotta megvételre az egyházközségnek, amely – a politikus szavai szerint – nem kívánt élni a lehetőséggel.

Korábban írtuk