Fotó: MTI, archív, szerk.
Fotó: MTI, archív, szerk.
Hirdetés

Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés határozata alapján kiemelt figyelmet fordít a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztésére. Domokos László, az ÁSZ elnöke – aki egyben a Költségvetési Tanács tagja – a Világgazdaság hétfői számában megjelent interjúban felvetéseket fogalmazott meg a magyar családok pénzügyi tudatosságának és biztonságának megerősítése érdekében. Domokos László felvetései kizárólag önkéntes alapon a magyar családok pénzügyi biztonságának megerősítésére irányultak. A munkavállalók bérének kötelező elvonásáról nem az ÁSZ elnöke, hanem Varju László, az Országgyűlés Költségvetési bizottságának elnöke, a Demokratikus Koalíció alelnöke beszélt.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökével jelent meg interjú a Világgazdaság hétfői számában. Az ÁSZ elnöke az interjúban leszögezte: „szükség van a költségvetési stabilitásra, de legalább ekkora szükség van arra, hogy a magyar társadalmat pénzügyileg tudatos, megtakarító és pénzügyileg erős családok alkossák. Az államnak minden eszközt fel kell használnia a családok pénzügyi biztonságának megerősítése érdekében.”

Domokos László az interjúban – az ÁSZ elnökeként, a Költségvetési Tanács tagjaként – lehetséges eszközöket vetett fel ennek érdekében, mint például az önkéntes megtakarítási hajlandóság ösztönzése, vagy a betétek után fizetendő kamatadó megszüntetése.

A témával kapcsolatos felvetéseit Domokos László az Inforádió Aréna című műsorának keddi adásában is részletesen kifejtette.

Domokos László felvetései kizárólag önkéntes alapon – erre a cikk szerzője konkrétan rá is kérdezett – a magyar családok pénzügyi biztonságának megerősítésére irányultak, ahogy az a Világgazdaság hétfői cikkben is világosan olvasható.

Az ÁSZ egyetért a Pénzügyminisztérium álláspontjával miszerint „a munkavállaló szabadon rendelkezik az adózott jövedelméről”. A munkavállalók bérének kötelező elvonásáról az ÁSZ elnöke nem is beszélt, ezt Varju László, az Országgyűlés Költségvetési bizottságának elnöke, a Demokratikus Koalíció alelnöke vetette fel, majd ezt vették át egyes pártpolitikusok, szakszervezeti vezetők és sajtóorgánumok.

Az Állami Számvevőszék és az ÁSZ elnöke elkötelezett a magyar családok pénzügyi tudatosságának és pénzügyi biztonságának megerősítése mellett. Akik ezzel ellentétes saját álláspontot fogalmaznak meg, azok ezzel ellentétes érdekeket képviselnek, és nem érdekeltek a magyar családok pénzügyi biztonságának megerősítésében.