Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, Németh Angéla és Kunhalmi Ágnes az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én
Hirdetés

Karácsony Gergely mögül elment a támogatás – így kommentálta 2019 nyarán Gyurcsány Ferenc azt, miért indította rá a Demokratikus Koalíció az akkori zuglói polgármesterre váratlanul Kálmán Olga egykori tévés műsorvezetőt, az önkormányzati választást megelőző ellenzéki előválasztás második fordulójában. Gyurcsány Ferenc ezzel két dolgot jelzett szövetségeseinek, egyrészt bármikor hátba tudja támadni őket, másrészt ő kívánja irányítani a belső folyamatokat – olvasható a Mandiner cikkében.

A jövő évi parlamenti választást megelőzően az idén ismét előválasztást szervez a baloldal. A Fidesz szerint az előválasztás egy Gyurcsány-show, és még a kormánnyal kevéssé szimpatizáló orgánumok is arra jutottak az elmúlt időszakban, hogy már minden lényeges kérdést lezongoráztak a felek, a legjobban tárgyaló szereplő pedig egyértelműen a DK volt.

Az ellenzéki pártok is érzik, hogy érdektelenségbe fulladt az előválasztás, ezért kisebb konfliktusokkal, rivalizálásokkal igyekeznek életet lehelni a projektbe. A DK először beadott egy javaslatot a Fővárosi Közgyűlésnek az atlétikai vb vétójáról, a Fudanra hivatkozva, azt pedig Karácsony Gergely – némi odamondogatás és üzengetés után – átvette. Az általa jegyzett, puhább indítvány ment át a testületen, és úgy tűnhetett fel, mint aki átviszi az akaratát a többieken, elsősorban a DK-n – írják.

Azonban érdemi nekifeszülés nem volt, ráadásul az egész akció feleslegesnek bizonyult, miután egyértelművé vált: Budapestnek nincsenek jogi eszközei a nemzetközi sportrendezvény megfúrására. Ez nem jelenti azt, hogy a hatpárti összefogás résztvevői között ne lennének konfliktusok, akár ideológiai, akár személyi kérdésekben, ám ezeket zömmel a „füstös szobákban” beszélik át, a végső szó pedig a legtöbb esetben Gyurcsány Ferencé, elég csak a Jobbik-DK paktumra gondolni – írja a Mandiner.

Az egész továbbra is egy színjáték, rég eldöntötték, hogy Karácsony Gergely lesz a közös miniszterelnök-jelölt, ugyanakkor azt is látják, hogy épp rosszul áll, már Budapesten sem feltétlenül ő a legnépszerűbb. Azzal, hogy a DK erősebben támadja Karácsony Gergelyt nyilvánosan, nőhet a népszerűsége” – vélekedett Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki szerint mozgósítási verseny zajlik, látszatvitákkal.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható.

Korábban írtuk