Az alapvető értékek és célok tekintetében az Egyesült Államok és Magyarország jó szövetségesek – mondta a Médianéző elemzőcég igazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter magyarországi látogatása kapcsán. 

Képernyőfotó: hirado.hu, szerk.

Képernyőfotó: hirado.hu

Boros Bánk Levente szerint az amerikai és a magyar kormány is a szuverenitás szempontjából közelíti meg céljait. A két ország a migrációról is azonos vélekedik – jegyezte meg a Nézőpont-csoporthoz tartozó cég vezetője. 

A műsorban elhangzott, sajtóinformációk szerint a találkozó elsődleges témája a biztonságpolitika lesz. Az Egyesült Államok szeretné, ha Magyarország aláírná azt a védelmi együttműködési megállapodást, amelyik rögzíti, hogy milyen szabályok szerint mozoghatnak amerikai katonák az országban. Ezzel kapcsolatban a Médianéző igazgatója azt mondta, ez csak technikai kérdés, amely a jól alakuló kétoldalú kapcsolatokat nem befolyásolja majd.

Boros Bánk Levente szerint 2010 óta paradigmaváltás történt a magyar külpolitikában. A korábbi kormányok csak sodródtak az árral, de 2010-től az ország teljesítménye és az unió állapota lehetővé tette, hogy Magyarország önálló külpolitikát folytasson – mondta.