Az orosz–ukrán háború, az energiaválság és a migráció kérdése a fő téma az ENSZ közgyűlésének negyedik napján. A New Yorkból bejelentkező Szijjártó Péter elmondta, Magyarország az Egyesült Államok és Oroszország képviseletével is tárgyal – írja a Magyar Hírlap.

Hirdetés

A miniszter elmondta, Magyarország számára nagyon fontosak azok a tárgyalások, amelyek az amerikai tőke itteni növekedését igyekeznek segíteni. A két ország kapcsolati rendszere összetett, és ez a rendszer a Trump-időszakban működött a legeredményesebben – mondta. Hozzátette, hogy ezért a mai napon kitüntetést ad át Jared Kushnernek, aki a Trump-adminisztráció szakembereként rengeteget tett e kapcsolatrendszer sikeres működtetéséért. A tárgyalásokon több amerikai nagyvállalat magyarországi gazdasági szerepvállalásáról esik szó.

Amint a miniszter kifejtette, biztonságpolitikai kérdésekről is szó esik a közgyűlésen. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, különös, hogy az ENSZ költségvetésének nem része a terrorellenes fellépés, ezért Magyarország néhány más állammal együtt azért lobbizik, hogy ez így legyen.

Korábban írtuk

A miniszter a nap folyamán találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akivel az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos, Magyarországot érintő biztonságpolitikai kérdésekről, illetve a földgáz- és kőolajszállításról beszél, mert, mint fogalmazott, Magyarország energiaellátásának biztonságosnak kell maradnia.