Amit 1956-ban levertek, az máig le van verve – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Karátson Gábor. A forradalom bukása után az író, képzőművész másfél évet töltött börtönben, és amikor kiszabadult, úgy látta: az emberek feladták mindazt, amiért 56-ban küzdöttek.

Karátson Gábor a harcokban nem vett részt, egyetemistaként azonban a forradalmi bizottság tagja volt. Mint mondta, november 4-én, a forradalom leverésének napján még nem gondolták, hogy mindennek vége lenne.

„Én igazi idealista voltam. ’89-ben is azt gondoltam, hogy az elnyomott államok egymásra találnak majd, és létrejön egy együttműködés közöttük. 1956-ban is mély gyász volt bennem, mert arra gondoltam, hogy mi most kiszabadultunk, a bolgárok a szlovákok meg a csehek viszont még bent maradtak a slamasztikában” – mondta Karácson Gábor.

„Persze hamarosan gondoskodtak arról, hogy ez az érzés elmúljék” – tette hozzá.

Az író úgy fogalmazott: november 4. örök. Amit akkor levertek az máig le van verve.

Mint mondta, a forradalmi bizottságokat feloszlatták, más szervezeteket vagy szövetségeket pedig a kádáristák „leptek el”. Velük sokat vitatkoztak, ami a művész szavai szerint csak önfeljelentésre volt jó. Hozzátette: a mai napig örül, hogy börtönbe került, mert nem szerette volna a forradalom utáni hónapokat szabadlábon átélni.

„Én azt is hittem, hogy fel fognak akasztani. Nehéz volt azt képzelni, hogy nem ez lesz a vége” – mondta.

Amikor másfél év után mégis kijöhetett a börtönből, elképesztőnek találta azokat az állapotokat, amik az országban uralkodtak. „Ez nem béke volt, hanem a nagy magyar hazugság” – fogalmazott, hozzátéve: „az elfogadható, hogy az emberek belátták, hogy a mérkőzést elvesztettük, de belül nem lett volna szabad feladni”.

(inforadio.hu)