Fotó: MTI/Lakatos Péter
Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke, Busa Gabriella kick-box világbajnok, Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelõs államtitkára (b) és Borbély Lénárd polgármester (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagot a Miniszterelnökség Aktív Magyarország Programja és a XXI. kerületi önkormányzat támogatásból megépült pumpapálya avatásán a csepeli Daru-dombon 2023. augusztus 29-én.
Hirdetés

Az államtitkár elmondta: a mindennapos testnevelésórák bevezetése ellenére is egyre nagyobb az elhízott és a túlsúlyos gyerekek aránya az általános iskolákban, ezért fontos, hogy a mobiltelefonnal versenyképes élményt nyújtsanak a gyerekeknek, mint például a pumpapálya. Hozzátette: tapasztalatok szerint, ahol ilyen pumpapályát építettek, ott a gyerekek rendszeresen és örömmel használják. Bölcsnek nevezte az önkormányzatot, amiért kiépítették a pálya világítását is, így este is használható a pálya.

Szólt arról is, WHO felmérése szerint az emberek egészségi állapotának 18 százalékáért felelős az egészségügyi ellátórendszer, 37 százalékban azonban az életmód a meghatározó. Ha aktív életmódot élünk, egészségesen táplálkozunk, nem dohányzunk, az nagyobb hatással van az egészségi állapotunkra, mint az egészségügyi ellátórendszer – jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy heti 2,5 óra rendszeres mozgás 4,2 egészségben eltöltött életévet jelent, a csepeli sétány rekonstrukciója miatt legalább kétszáz ember fog hetente rendszeresen mozogni, amivel az önkormányzat 840 egészségben eltöltött életévet biztosít a csepelieknek.

A csepeli önkormányzat idén először pályázott az Országos Bringapark Programra és 21,3 millió forint támogatást nyert el, az önkormányzat pedig az 50 százalékos önerőn felül saját költségvetéséből építtette ki a pályához a világítást és a szervízpontot.

Borbély Lénárd, XXI. kerületi polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a Kis-Duna-Part Csepel egyik legnagyobb kincse, ezért az önkormányzat elkötelezett annak megóvásában és 2010 óta folyamatosan fejleszti is. A sport- és rekreációs célú fejlesztés keretében többek között felújították a strandot, visszavásárolták és ismét a gyerekek rendelkezésére bocsátották a napközis tábort, az ifjúsági tábor Kolonics György Szabadidőközpontként született újjá, kivilágították a sétányt és több ütemben fejlesztették az extrémsport-ligetet – sorolta.

Kiemelte: a partot sikerült megvédeni a lakópark-beruházástól, és továbbra sem szeretnének a területen magas épületeket látni, a Kis-Duna-Part továbbra is a csepeliek pihenését fogja szolgálni. Úgy vélte, a pumpapálya újabb értéke Csepelnek és a Kis-Duna-Partnak.

A politikus megköszönte a kormánynak és Révész Máriusz államtitkárnak a pumpapálya megépítéséhez nyújtott támogatást.

A pályát a mára kis kihasználtságú, szilárd burkolat nélküli, úgynevezett „dirt pálya” helyén építették meg. A gördeszkapálya mellett kialakított, 220 méter hosszú, szilárd burkolatú pumpapálya egy ügyességi létesítmény, hullámformára kialakított útvonallal, amely használható kerékpárral, görkorcsolyával, gördeszkával és rollerrel is. A pályán a sportoló pumpáló mozgást végez a testével, így hajtva lehetőleg tekerés nélkül a járművét.

Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke a biztonságos kerékpározás fontosságára hívta fel a figyelmet a rendezvényen.

Korábban írtuk