Fotó: MTI/Balázs Attila
Gál Zoltán a kivitelezõ Gara-Ép-Ker Kft. ügyvezetõje, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei közgyûlés alelnöke (Fidesz-KDNP), Vinnai Gyõzõ fideszes országgyûlési képviselõ, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Tajthy Péter polgármester (Fidesz-KDNP), Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye fõispánja (b-j) a Magyar falu program keretében mintegy 24 millió forint támogatásból felújított szõttes népmûvészeti ház avatásán 2023. október 5-én.
Hirdetés

Az ünnepségen Tuzson Bence igazságügyi miniszter arról beszélt, egy ilyen népművészeti emlékhely képes megmutatni a múltat és a jövőbe helyezni annak kultúráját.

„Ez a ház nemcsak egy múzeum, nemcsak a múltat mutatja meg, hanem segít gyerekeink számára a jövőt, a jövő kultúráját megteremteni és a folyamatosságot biztosítani” – fogalmazott a tárcavezető.

Tuzson Bence a világhírű, szövőszéken készülő virág- és halmintás szőttesek történetét felidézve elmondta, ezt a népművészeti terméket az elődök maguknak készítették és használták, ma már azonban a magyar kultúra részévévé vált, emiatt pedig kötelesség ezt a hagyományt továbbadni az unokáknak.

Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a kultúra hagyományszerető- és tisztelő emberré teszi a magyarokat, ez pedig a jövő nemzedéke számára is fontos.

Tajthy Péter, a település Fidesz-KDNP-s polgármestere emlékeztetett, a 19. század végén, eredeti funkcióját tekintve iskolának épült tájházat mai formájában 2007-ben hozták létre az akkori Közkincs Program segítségével, 2010 után pedig a Magyar falu program forrása biztosította az épületnek a megújulást.

Az épület Paszab régmúltjának emlékeit, tárgyait, egy népművészeti termék készítésének hagyományait őrzi meg az utókornak – hangoztatta a településvezető.

A felújított szőttesházban bemutatják a paszabi szőttes minta- és színvilágát tükröző alkotásokat, például párnákat, futókat, reggeliző szetteket, abroszokat, függönyöket és falvédőket, a helytörténeti tematikus kiállításon pedig a szövőszékeket, a gyűjtött népi tárgyakat, például a földművelés, az állattartás eszközeit tekinthetik meg az érdeklődők.

Korábban írtuk