Mint mondta, nemcsak érteni, hanem megérteni akarjuk a másikat, és ez sajnos ma nagyon ritka az országok közötti kapcsolatokban. Kiemelte annak fontosságát, hogy a vajdasági magyar közösség tagjai és a szerbiai vezetés nap mint nap azért dolgozik, hogy ez a barátság ilyen szoros lehessen.

Hirdetés

Kitért a Szerbiát is sújtó migrációs nyomásra, amely ma Európára nehezedik. Hozzátette: Ana Brnabic miniszterelnök biztosította őt arról, hogy tudják, értik ezt a problémát, és olyan megoldáson dolgoznak, amely segítséget fog jelenteni az itt élő magyarság számára.

Szabadka, 2022. szeptember 10. Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvû Tanítóképzõ Kar épülete Szabadkán az átadás napján, 2022. szeptember 9-én. MTI/Bruzák Noémi

Szólt arról is, hogy Magyarország határozottan támogatja Szerbia mielőbbi európai uniós tagságát. Hozzátette, hogy azért is támogatják Szerbia mielőbbi EU-tagságát, mert szükségünk van Szerbiára, érdekünk, hogy a vajdasági magyarság mielőbb európai uniós állampolgárságot kapjon.

Novák Katalin az épület átadásával kapcsolatban elmondta: a Vajdaságban nemcsak tudást kell átadni a gyerekeknek, hanem az anyanyelv szeretetét,identitást, hitet, ragaszkodást és hazaszeretetet is. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte: Novák Katalin belgrádi látogatása a két ország közötti építkezésnek az újabb fontos mérföldköve, amelynek a vajdasági magyarok is haszonélvezői.

Korábban írtuk

Elmondta azt is, hogy a tanítóképző épülete nem jöhetett volna létre a hathatós magyarországi kormányzati támogatás nélkül, amely több mint egymilliárd forint volt.