A bolgár Oktatási és Kulturális Központ avatása a magyarországi bolgárság életerejéről, élni akarásáról szól- hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök ünnepi beszédében.

Hirdetés

Hozzátette: a magyarországi bolgárságnak van miből merítenie, kultúrájukhoz hozzátartozik mind az összegyűjtött tudás, mind a hagyományok világa.

A magyarokat és a bolgárokat nemcsak a számos hasonlóságot felmutató közös közép-európai történelem, vagy a Duna-folyó sodró vize köti össze – hangsúlyozta Sulyok Tamás, hozzáfűzve: ennél is lényegesebb a barátság, az értékközösség, a másik kultúrájának megbecsülése, s ennek fontosságát erősítik ezzel az avatóünnepséggel is.

A köztársasági elnök emlékeztetett: alaptörvényünk kiáll amellett, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek, így a bolgár nemzetiségű közösség kultúrája érték, olyan örökség, amely növeli és gazdagítja közös hazánk kulturális életét.

Korábban írtuk

A bolgárok és a magyarok kapcsolata a barátságról és a megbecsülésről szól – mondta az elnök, hangsúlyozva: az összefogással az értékek Európájának szellemiségét követjük, vagyis alapnormának tekintjük, hogy a nemzetek, a nemzeti kisebbségek műveltséget, tudást, értéket hordoznak.

„Olyan Európában gondolkodunk, amelyik nem fordul szembe saját kétezer éves kereszténységével, hanem megtartja és megéli a hitét. Olyan Európát szeretnénk, amelynek lakossága nem dobja el nemzeti identitását, hanem meghatározónak tartja azt saját maga számára. Olyan Európában hiszünk, amely a nemzeteket nem egymás ellen fordítja, hanem hisz azok keresztényi egységében, és békés egymás mellett élésében” – emelte ki.

Jó egy ilyen erős, összetartó bolgár közösséget látni Magyarországon – hangsúlyozta Rumen Radev, a Bolgár Köztársaság elnöke.

A bolgár szellemiség otthona válhatott valóra ennek a központnak a létrejöttével – mutatott rá, megköszönve a magyar kormány támogatását, hogy a Magyarországon élő bolgárok megőrizhetik identitásukat, kultúrájukat, nyelvüket, hagyományaikat.

Rumen Radev emlékeztetett: szombaton megbeszélést folytatott a magyar köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is, s nagyon büszke, hogy a magyarországi bolgárokat szorgalmas, becsületes, vállalkozó szellemű népként jellemezték.

Hozzátette: a megbeszéléseken megvitatták a magyar és bolgár kapcsolatok további fejlődését, lehetőségeit a gazdaságban, energetikában, kereskedelemben. A két ország kapcsolata tovább fog fejlődni a jövőben, mert erős alapokra, barátságra, bizalomra, szeretetre épül – jelentette ki.