– Sokkoló volt látni Gyöngyösi Mártont kipával a fején egy széderesten az amerikai nagykövet társaságában

Hirdetés

– fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Tamir Wertzberger. A legnagyobb izraeli kormánypárt, a Likud nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora szerint ugyanis Gyöngyösi Márton az elmúlt évtized egyik leginkább antiszemita alakja Magyarországon. – Az ő véleménye alapján én magam is nemzetbiztonsági kockázatot jelentek, elvégre kettős állampolgárságom van – emlékeztetett.

A Jobbik azt hajtogatta, hogy megváltozott

Azzal kapcsolatban, hogy elhiszi-e a jobbikos politikus és pártja „megváltozását”, rámutatott, ez nem hit, hanem tények kérdése – márpedig azok azt bizonyítják, hogy mi sem változott.

– Az elmúlt években a Jobbik azt hajtogatta, hogy megváltozott, de valójában semmit nem tettek. A párt összes problémás politikusa, akik a múltban rendkívül súlyos kijelentéseket tettek a zsidók ellen, még elő is léptek. Gyöngyösi Márton például, aki 2012-ben még listázta volna a zsidókat, korábban csak egyszerű parlamenti képviselő volt, ma már a párt elnöke

– magyarázta.

Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a Jobbik nemhogy megváltozott, de még jutalmazta is az antiszemitákat.

Emlékeztetett rá, hogy sok más európai pártnak is voltak antiszemita nézetei, például a kilencvenes években a Svéd Demokraták is botrányokba keveredtek. Viszont úgy véli, a különbség az, hogy ezek a pártok képesek voltak végigjárni egy hosszú és őszinte folyamatot, amelynek során az új generáció megtisztította az alakulatot a problémás politikusoktól.

– Csakhogy ez több mint harmincévnyi munka volt, ahol lecserélték a párt tagjait – de a Jobbiknál nem ez a helyzet

– vont párhuzamot.

Két okból is rossz ötlet volt David Pressman

Tamir Wertzberger szerint két okból is rossz ötlet volt David Pressman amerikai nagykövettől, hogy meghívta Gyöngyösi Mártont a széderestre: egyrészt amiatt, amit a politikus jelképez, másrészt mert ezzel tenné szalonképessé.

– Nem támadhatod Orbán Viktor miniszterelnököt egy félmondatért, amely szerinted antiszemita, majd hívhatod meg Gyöngyösi Mártont egy széderestre. A kettő kizárja egymást

– figyelmeztetett.

A Likud Magyarországon élő koordinátora szerint a meghívásnak tisztán politikai okai voltak: mégpedig, hogy a Jobbik is csatlakozott az Orbán Viktor leváltására alakult baloldali koalícióhoz. – A ballibelárisok pedig melegen ölelték őket keblükre – tette hozzá. Úgy vélte, hogy a zsidókérdésnek és antiszemitizmusnak pedig a politikán felül kellene állnia.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk