Az ellenzék azt se szavazta meg, hogy jövőre több pénz jusson az oktatásra – emelte ki a Fidesz-frakció az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében ellenzéki nyilatkozatokra reagálva.

Fotó: MTI (archív, illusztráció, szerk.)

A kormánypárti frakció közleményében kiemelte: a 2019-es költségvetés 606 milliárddal többet biztosít az oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott költségvetés.

„Azok beszélnek most az oktatásról, akik kormányzásuk alatt több száz iskolát zártak be és elvettek a pedagógusoktól egy havi bért” – írták, megjegyezve, hogy „a Fidesz 2010 óta pótolja az oktatásból kivont pénzeket”.

A közlemény szerint országszerte megújulnak az iskolák: csaknem 150 településen építenek tantermet, tornatermet vagy tanuszodát, további több mint félezer iskolában felújítások, nyelvi és informatikai fejlesztések zajlanak. Kiemelték azt is, hogy a pedagógusok bére 2013 és 2017 között átlagosan 50 százalékkal emelkedett, és soha annyi gyermek nem jutott még ingyenes étkeztetéshez és ingyenes tankönyvhöz, mint most.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik azt kifogásolta, hogy a kormány alulfinanszírozza az oktatást, a jövő évi költségvetésben összesen 15 milliárd forinttal szán többet a közoktatásra, mint az elmúlt tanévben.

Az MSZP szerint a magyar oktatási rendszer semmilyen jövőképet nem kínál a fiataloknak, ez azon is látszik, hogy milyen sokan kívánják elhagyni az országot és mennyien kerülnek ki képzettség nélkül az iskolákból.

Az LMP szerint a kormánynak több pénzt kellene az oktatásra fordítania, ellenkező esetben Magyarország még a régiós országoktól is lemarad a nyugathoz történő felzárkózás helyett.

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy minél hamarabb dolgozzon ki átfogó felzárkóztatási stratégiát a létminimum alatt élő gyermekek és családjaik helyzetének javítására.