Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

A vita lezárása után Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az elhangzottakra reagálva azt mondta, az ellenzéki képviselők „magyarázzák a magyarázhatatlant”. Az előzményekre visszatérve hangsúlyozta, a kormány a járvány begyűrűződésének első pillanatától kezdve világossá tette, hogy mindent megtesz az emberek életének, egészségének megóvása és a munkahelyek megőrzésének érdekében. Ehhez minden forrás rendelkezésre áll – közölte.

A kihirdetett veszélyhelyzetről elmondta, a kormányzat azért nem fogadott be ahhoz kapcsolódó konkrét időkorlátot, mert helyette olyan rendszert alakított ki, ahol az Országgyűlés bármikor visszavonhatja a felhatalmazást.

Az ellenzéki kritikákra felelve leszögezte: a vírus elleni védekezéssel összefüggő jogalkotást el kell választani az általános jogalkotástól.

A miniszterelnök által bejelentett intézkedések a GDP húsz százalékát érintik, miközben az ellenzék azt kéri, hogy az állam ne adjon át egyes ingatlanokat, hanem azok árából vásároljon lélegeztetőgépeket – bírált egyes javaslatokat. Hozzátette, a járvány elleni védekezés egészségügyi kérdései kapcsán a kabinet továbbra is a lehető legszélesebb körű együttműködésre törekszik.

Az ellenzékiek korábban gyakorlatilag minden második felszólalásban azt követelték, hogy fent kell tartani a nyugdíjak reálértékét és nyugdíjemelést kell végrehajtani. A kormány most visszaállítja a 13. havi nyugdíjat, az ellenzék pedig felelőtlenségről beszél – érvelt.

Az államtitkár úgy látta, érdemes lenne normális beszélgetéseket folytatni a Városligetről, mert az ügy valahol félrecsúszott. Hangsúlyozta, a Városligetben a zöldfelületek és a beépített felületek aránya is növekszik, de mind a kettő a betonfelületek rovására.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványról beszélve azt kérte, a kulturális, oktatási tevékenységet folytató alapítványokat ne politikai alapon ítéljék meg.

Az anyakönyvi törvény kapcsán hangsúlyozta, hogy a nyilvántartások kezelése egy nagyon bonyolult szakterület. Eddig egy szabályozatlan és nagyon bizonytalan jogi helyzet állt fent, innentől kezdve azonban az anyakönyvi, valamint a személyadat és lakcímnyilvántartás egyetlen egy időállapotban egy tökéletesen megítélhető helyzetet tart nyilván – közölte. Hozzátette, a nemi identitási kérdésekben pedig mindenki azt tesz, amit szeretne.