Az Európai Tanács csütörtökön és pénteken az ukrajnai háborúról, az energiaválságról, gazdasági kérdésekről és a külkapcsolatokról tart megbeszélést. A sajtófőnök emlékeztetett: Orbán Viktor legutóbb pénteken, a Kossuth rádióban beszélt részletesen az EU-csúcs napirendjén lévő kérdésekről. Azt mondta, Brüsszelben a szankciókat „elszúrták”, azokhoz ráadásul nem társulnak árcsökkentési javaslatok, ezért most szankciós infláció van, és szankciós felárat fizet az ország az energiáért.

Hirdetés
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hozzátette: Magyarország minden, az energiapiacára negatív szankció alól mentesítést kapott, de a baj az, hogy a közös európai piac részeként az országra mégis hatással vannak a magas energiaárak. A végső megoldást a magas energiaárakkal szemben az jelentené, ha az Európai Unió elállna a szankciós politikától – fogalmazott Orbán Viktor, jelezve, ezért nagyon sokat kell még küzdeni.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor és Thierry Breton

A csúcstalálkozót előkészítő videókonferenciát megelőzően, hétfő délelőtt Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja volt Orbán Viktor miniszterelnök vendége a Karmelita kolostorban – közölte Havasi Bertalan.

Korábban írtuk