A közép- és kelet-európai együttműködésről szóló, a lengyel szejm által immár 32. alkalommal megszervezett kétnapos, a koronavírus-járvány miatt vegyes formában tartott konferenciának a parlamenti diplomácia szerepéről szóló pódiumbeszélgetésén az online bejelentkező Hörcsik Richárd leszögezte: az utóbbi évtizedek válságok sorát hozták Európában. Felidézte a 2008-ban kirobbant gazdasági, valamint a 2015-ben, majd tavaly ismét kitört migrációs válságokat. Aláhúzta: Magyarország a migrációs válságra átlátható módon reagált.

Hirdetés

Úgy ítélte meg: az Európai Unió (EU) általában képtelen volt ezen válságok esetében megfelelő megelőző lépéseket tenni, csupán reaktív módon cselekedett. Az EU utolsó proaktív lépésének a bizottsági elnök a közösség 2004-bővítését nevezte.

Utalva az Ukrajnát érő fenyegetésekre, Hörcsik Richárd hangoztatta: a biztonság terén egyre nagyobbak a kihívások, és az egész kárpáti régiót érintik.

A visegrádi csoport országai is a kontinens keleti részén észlelhető fenyegetés közvetlen hatása alatt állnak – állapította meg a magyar képviselő. A szerb-magyar határon, majd tavaly a fehérorosz-lengyel határon létrejött migrációs válságot szervezettnek minősítette. „Látjuk, hogy emberek tömegeit rendszerszerűen kényszerítik migrációra” – húzta alá, és feltette a kérdést: „ez miért történik, kinek fontos az EU destabilizálása, a tagállamok biztonságának gyengítése?”.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta: a migrációs hullámok ellen jobban meg kell védeni Európát. Ebben az összefüggésben is fontosnak találta a regionális együttműködést, mely szerinte közös megoldásokra ad lehetőséget. „Küldetésünk az, hogy közösen gondoskodjunk a békéről a kárpáti régióban” – hangsúlyozta Hörcsik.

A pódiumbeszélgetésen szerepelt Ryszard Terlecki lengyel alsóházi elnök is. A Kárpátok Európája más szombati pódiumbeszélgetésein részt vesz mások mellett Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztos és Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszter. Magyarországot Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára és Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára képviseli.

A konferencia keretében, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum társszervezésében szombaton a Krasiczynhoz közel fekvő Przemysl város múzeumában megnyitották a Magyarország és a „visztulai csoda” – magyar segítség a lengyel-bolsevik háborúban című kiállítást. Az ünnepi megnyitón részt vett Marek Kuchcinski, a konferencia kezdeményezője, a szejm külügyi bizottságának elnöke, volt házelnök. Kovács Vilmos ezredes, a hadtörténeti múzeum parancsnoka úgy foglalta össze az 1920-as lengyel-bolsevik háború idején nyújtott segítség jelentőségét, hogy a magyar kormány akkor is „tudott és akart segítséget nyújtani” Lengyelországnak, amikor Magyarország jelentős részét a nagyhatalmak elcsatolták, amikor lakosságának jelentős része a határon kívülre került.