Fotó: MTI/Soós Lajos, archív, illusztráció

Az LMP javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a testület „felterjesztés útján” kezdeményezze a párt által benyújtott, a műanyag zacskók betiltását célzó törvényjavaslat elfogadását.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Gál József, az LMP fővárosi képviselője csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a törvényjavaslat arról szól, hogy 2020 január elsejétől szűntessék meg Magyarországon a műanyag szatyrok gyártását és forgalmazását.

Ennek kapcsán javaslattal fordult a fővárosi vezetéshez és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványhoz: dolgozzanak ki stratégiát, amely önkormányzati segítséggel ösztönözné a kis- és középvállalkozásokat arra, hogy a műanyag zacskókat lecseréljék másra – mondta az ellenzéki politikus.

Gál József közölte, Tarlós István főpolgármester és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes válaszlevelükben tudatták, a fővárosi önkormányzatnak nincs pénze egy ilyen projekt beindítására, és nem rendelkeznek megfelelő nyilvántartással a támogatni kívánt vállalkozásokról.

Ugyanakkor a válaszlevélben azt is írták, hogy támogatandónak tartják a műanyaghulladék visszaszorítását célzó javaslatot. Mindezek alapján Gál József a Fővárosi Közgyűlésben kezdeményezi egy felterjesztés elfogadását arról, hogy az Országgyűlés szavazza meg LMP törvényjavaslatát.