Hirdetés

Bakos Bernadett (LMP) azt mondta, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren környezetében élők panaszkodnak a zajterhelés és a légszennyezés miatt, ráadásul már a távolabbi fővárosi kerületekből is érkeznek panaszok. Emellett a túlterjeszkedő repülőtér komoly gazdasági károkat is okoz, mert az ott található ingatlanok elértéktelenednek – tette hozzá.

A repülőtér megnövekedett forgalmát sem a főváros, sem a környékbeli települések nem bírják el – jelentette ki.

A képviselő azt kérdezte, mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a repülőtér környezetében és a távolabb eső területeken is javuljon az emberek életminősége?

Lázár János építési és közlekedési miniszter azt felelte, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az egyetlen olyan repülőterünk, ami gazdasági szempontból az ország számára kiemelt előnyt hordozhat magában. A kormány stratégiai célkitűzése, hogy a repülőteret állami vagy magyar nemzeti érdekkörbe vegye – tette hozzá.

Korábban írtuk

Felhívta a figyelmet, hogy a kormány semmilyen bővítési engedélyt nem adott meg a repülőtérnek. Arra is kitért, hogy a kabinet mindent megtesz a zajterhelés csökkentésének érdekében, de ennek két objektív akadálya is van, a Magyarországon és Budapest környékén általános szélirány, illetve a kifutópályák elhelyezkedése.

A kormány 2019-ben kezdte ezügyben a legfontosabb programot, amit 2022-ben kiegészített, mert a repülőtérrel közösen nyílászáró-korszerűsítési és szigetelési programot indított a környéken élők számára – emlékeztetett.

A képviselő nem fogadta el a választ.